חזרתי לאחרונה מטיול של שלושה שבועות בתאילנד, ו"קינוח" של 3 ימים בדובאי. תוכלו לקרוא על בנגקוק בחלק א' של פוסט זה כאן. כרגיל, האזהרה הרגילה, כתייר אתה רואה חלק מאד קטן מהתמונה הכוללת, אדם שגר בדובאי עשוי לחוות אותה שונה לגמרי. ורק לחדד, אני מדבר על העיר ולא על האמירות.
דובאי
טיול בדובאי הוא סוג של מזוכיזם למתכנן העירוני, אנחנו מתפעלים בעל כורחנו מעיר הברקת הנוצצת אבל מבכים את הגישה ה"לאס-וגאסית" מוכוונת הרכב הפרטי. במידה מסוימת הפוסט הזה נכתב בראשי עוד לפני הביקור, אבל אני מקווה שהצלחתי קצת להתעלות מעל הפגם האנושי הבסיסי הזה.
הסיפור על דובאי, עיר מסחר קטנה ששכנה על שפך נהר, שגילתה נפט אבל השכילה להבין בשלב מוקדם שמדובר במשאב מתכלה ולכן כדאי לה לגוון את מקורות ההכנסה שלה, לנצל את העושר כדי להפוך את עצמה לעיר עולם, למוקד תיירותי ולהאב של התחבורה התעופתית העולמית ידוע ולא אתעכב עליו, אצלול ישר לגיאוגרפיה של הפיתוח המהיר הזה.
הכפר העתיק של דובאי על גדת הנהר עוד קיים, כסוג של פוחלץ מוזיאלי ולא מעניין במיוחד. צמוד לו יש את העיר האורגנית שהתפתחה ממנו בעידן שלפני המגלומניה. סמטאות ורחובות צרים של שווקים (שוק התבלינים, שוק הזהב, שוק הטקסטיל ועוד) שגם כיום כשהם מוצפים בהרבה תיירים שקונים מזכרות, הם מחממים את הלב בעירוניות הבריאה שהם מייצרים. הניגודיות בין הנורמליות הזו לשאר העיר חד מאד ולכן עצתי לכם לא לפסוח על אזור נטול אטרקציות מערביות זה, בעיקר אם אתם מתכננים עירוניים שכמהים לקצת הקלה מהלונה פארק ששמו דובאי המודרנית.
אזור העיר האורגנית מרובה השווקים מדהים איזה חלק קטן הוא תופס מהעיר העכשווית |
רחוב רגיל באזור העיר האורגנית, הצל מושג ללא מאמץ והולכי הרגל בולטים במרחב |
העיר האורגנית הזו מהווה 3% בערך משטחה של העיר דובאי הנוכחית, ופתחתי בה דווקא מאחר שהיא מהווה דוגמה כל כך לא מייצגת לכל מה שראיתי בשאר העיר. ספויילר - אוטוסטראדות, אוטוסטראדות, אוטוסטראדות. ומאחר ואני מנסה לפצח את ה-DNA של העיר (שהוא כמובן - אוטוסטראדות), מעניין לציין שהן הצליחו לחדור גם למרקם העתיק. הן בתיחום מוחלט שלו מכל הכיוונים והן אפילו בחדירה אליו. בתצ"א למעלה תוכלו לזהות את האוטוסטראדה שהופכת סתם ל"רחוב מהיר" לאורך כל הגדה הצפונית ומקיפה את חצי האי מרובה השווקים, ובכך מפרידה בין התיירים המגיעים בסירות וספינות תיור לבין השווקים וגורמת להם להמתין במעברי חצייה דקות ארוכות בשמש הקופחת.
אגב סירות וספינות נהר, רשות התחבורה של דובאי מסבסדת שירות מסורתי בדירהאם אחד (שזה בערך שקל אחד) שמאפשר לעבור מגדה לגדה באמצעות סירה מסורתית בשם אברה. הסירות ישנות ומרעישות ומנוגדות לחלוטין לשאר האופי של דובאי הנוצצת, אבל זה שירות נהדר ותמורת 60 דירהאם הם גם יקחו אתכם לטיול ארוך הלוך חזור לאורך ה"קריק".
שיט באברה, השוק יושב ממש על הגדה הדרומית, חבל שזה לא ככה גם בגדה הצפונית שמופרדת מהשוק בכביש מהיר |
עוד מצפון לשארג'ה נמצאת העיר עג'מאן, גם היא שייכת לאמירות אחרת הנושאת את השם עג'מאן, וגם היא, על חצי מליון תושביה חלק ממטרופולין דובאי-שארג'ה-עג'מאן. אלה מתווספים לכ-3.5 מליון התושבים שגרים בדובאי עצמה למטרופולין מכובד של יותר מ-5 מליון תושבים. מה שמדהים בכל העסק זה שבשנת 2000 היו במטרופולין דובאי כמליון תושבים בלבד, גידול של פי 5 בקצת יותר מעשרים שנה (בנגקוק גדלה פי 3 בטווח של 60 שנה).
עוד אדבר על שכונת דיירה שבה טיילתי, אבל עכשיו דווקא אפנה את המבט דרומה מהעיר האורגנית, לאזור שאותו כולנו כתיירים מכירים כ"דובאי" - זה אזור עיר הברקת.
מדובר על רצועה ארוכה מאד (כ-50 ק"מ משפך נהר דובאי, היכן שהעיר האורגנית נמצאת, ועד לקצה השטח הבנוי נכון להיום), וצרה יחסית (כ-10-15 ק"מ), אשר מרושתת באוטוסטראדות שתי וערב, כשבינהם בנויים הרובעים השונים.
האוטוסטראדות מחולקות לשני רבדים, אוטוסטרדות ה-E הגדולות המייצגות את רשת האוטוסטראדות ה"פדרלית" כלומר אלה שמשרתות את גם את הקשר בין האמירויות השונות, ואוטוסטראדות ה-D ברמה הנמוכה יותר המייצגות כבישים מהירים פנימיים של אמירות דובאי. אוטוסטראדות ה-E הן מפלצות של 6 נתיבים לכיוון, מחלפי פרח גדולים וכבישי שירות נוספים משני צידיהן, אוטוסטראדות ה-D צנועות יותר (כ-3 נתיבים לכיוון) והן בנויות יותר כדרכים עירוניות מהירות עם מיחלוף חלקי, אבל גם עם צמתים במרחקים עצומים אחד מהשני וחיבורי ימינה ימינה ושאר אלמנטים שמטרתן להבטיח שגם בהן יסעו בקלות במהירויות גבוהות.
אם ניקח חיץ לדוגמה במקום אקראי לאורך אותם 50 ק"מ של רצועה עירונית נקבל את החתך הבא:
D94 לאורך הים, D92 ק"מ וקצת ממזרח לו, משם עוד ק"מ וקצת לאוטסטראדת E11, עוד ק"מ ל-D86, עוד ק"מ וקצת ל-D72, ועוד ק"מ וקצת ל-E44. סה"כ 6 אוטוסטראדות על רוחב של 10 ק"מ.
באותה צורה ישנן גם אוטסוטראדות ודרכים עירוניות עורקיות ומהירות החוצות את העיר לרוחבה מהים אל האוטוסטראדה המזרחית ביותר. יש מעל עשרים כאלה.
דוגמה מייצגת (ומיושרת) של חלק מהעיר אוטסוטראדות אורך צפופות ואוטוסטראדות רוחב קצת פחות צפופות. |
התוצאה שמתקבלת היא סוג של "ראשון לציון מערב" על סטרואידים, מלבנים של ק"מ על 2 ק"מ בערך, שכל אחד מהם הוא רובע. נראה גם כאילו לפחות חלק מהמלבנים הוקצו כיחידת שטח גדולה ליזם אחד שיבנה בהן את "עיר האינטרנט", "עיר המרינה", "עיר הבריאות", "מרכז הסחר העולמי", "רובע העיצוב", העיר הפיננסית"', "עיר הקיימות", "כפר הידע", "עיר המדיה" ושאר שמות בינלאומיים לרובעים השונים. הרחובות הפנימיים בתוך בלוקי הענק לפעמים נראים כמו גריד ולפעמים מתפתלים כדי למנוע תנועה עוברת, אבל הם תמיד מאד רחבים על אף היותם "רחובות פנימיים". פועל יוצא מגודל חטיבות הקרקע שאיפשר להיות נדיבים מאד עם השטח.
בדובאי יש כבר קרוב ל-200 מגדלים מעל 200 מ' ואף אחד כבר לא סופר כמה מגדלים יש מתחת לזה. כאשר מגדלים נבנים בשטח בתולי הם נוטים להיות בעלי חתימת קרקע מאד גדולה. (בניגוד למגדלי הסקיני של ניו-יורק) יש דרכים רבות לעדן את זה, על ידי חזיתות מסחריות או על ידי שילוב נכון בין הבניה הגבוהה לבניה נמוכה יותר צמודה, אך נראה שטקטיקות אלה לא מעניינות את בוני דובאי. ואולי אפילו להיפך. לכל מגדל או קניון מוצמד בניין חניה, לעיתים על שטח דומה למגדל עצמו שרק מכפיל את הנפח הבנוי שאותו הולך הרגל צריך להקיף. גם הצרכים התפעוליים של כל מגדל לפריקה וטעינה, כיבוי אש וכו', מפוזרים בנדיבות סביב המגדל באופן שלעיתים קרובות מייצר גדר בין המתחם של המגדל לבין ה"רחוב" הסמוך. כאמור יש אפשרות לתכנן את הצרכים הבסיסיים האלה באופן אחר, אך בדובאי פחות שמעו על כך.
התוצאה של כל אלה היא שדובאי המודרנית היא עיר שבה אין אלטרנטיבות נורמליות למעט נסיעה ברכב הפרטי דרך הכבישים הרחבים לחניה שתמיד תימצא בשפע צמוד לבניין שאליו אתה רוצה להגיע. שער הכניסה הראשי לבניין יהיה מהחניה, והשער שפונה לרחוב יישאר קצת זנוח. לתיירים נטולי הרכב האופציה השפויה היא תמיד מונית או אובר, שכיאה לדובאי תמיד יופעלו ברכבי לקסוס או אפילו רכבים יוקרתיים יותר.
אחרי שהבנו את הטיפולוגיה המדכאת הזאת, בואו נראה איך התחבורה הציבורית משתלבת בה (בקצרה) ואחר כך אספר לכם גם על חוויותיי כהולך רגל בעיר.
תחבורה ציבורית
מתע"ן
לדובאי יש מטרו יחסית חדש מ-2009, אשר כיאה לדובאי הוכתר כ"מערכת המטרו האוטונומית הגדולה בעולם", זה בעיקר מעיד על מצב האוטומציה העלוב בתחום כי הרשת עצמה מאד קטנה וכוללת שני קווים בלבד, רובה על ויאדוקטים גדולים מעל הקרקע וצמוד לכבישים מהירים ובחלקה הקטן (באזור הנהר והעיר האורגנית) מתחת לקרקע. הקו האדום הוא הקו המרכזי והוא משרת את שדה התעופה הענק והרובע שלידו (ראשידיה) ממשיך מזרחה לכיוון שכונת דיירה שם הוא שובר דרומה ועובר מתחת לנהר ולעיר האורגנית, ועולה מעל פני הקרקע כדי להמשיך בקו כמעט ישר עד למתחם האקספו המצוי כמעט בקצה השטח הבנוי, אורכו כ-60 ק"מ. הקו הירוק הוא קו U קלאסי, הוא משרת את השכונות שמצפון לשדה התעופה (קרוב לגבול עם אמירות שארג'ה), ממשיך מזרחה דרך דיירה והעיר האורגנית עד לנמל, עובר מתחת לשפך הנהר ועושה יוטרן חזרה מצידו השני של הנהר, אורכו כ-25 ק"מ כרגע. בעזרת תצורת ה-U נוצרים גםשני ממשקים בין האדום לירוק ומטרתו העיקרית של הירוק הוא הזנה לאדום שהוא היחיד שממשיך דרומה לאורך כל עיר הברקת. (לבד לעומת 6 אוטוסטראדות). התחושה שלי היא שהעיר הבינה שלא ייתכן שתהיה עיר מערבית בלי מטרו ולכן בנתה אותו. מה שקיים יפה ונוצץ ומתפקד נהדר, אבל בפריסה רזה כי המטרה לא היתה באמת רישות העיר במטרו אלא רק סימון V על הקמת האטרקציה.
בנוסף למטרו יש גם קו רק"ל קצת מוזר בין אזור המרינה, חוף ג'ומיירה הפופלרי והדקל, וקו מונורייל שאינו קשור לרשות התחבורה המטרופולינית לאורך גזע הדקל, מעין קו פרטי של החברה שבנתה את הדקל שהפך לעוד אטרקציה תיירותית בתשלום ושרמת השירות בו מזעזעת בסטנדרטים דובאיים. (לאורך הדקל יש גם אוטוסטראדה פרטית ברמה גבוהה מה שמראה על סדרי העדיפויות של יזמי הפרויקט, ניכר שגם המונורייל נבנה רק כדי לסמן V גם על האופציה הזו ולא באמת כי חשבו שצריך אותו. בין היתר זו הסיבה שהמונורייל לא מתחבר לקו האדום על אף שזה תוכנן כבר לפני עשור.
המפה כולה נראית כך.
מקור: כאן |
חסר כמובן קישור איכותי לצפון המטרופולין שנמצא מחוץ לאמירות דובאי. שארג'ה ועג'מאן נאלצים להסתמך רק על אוטובוסים, אבל מעניין לציין שהקווים האלה (שמוגדרים intercity) כן תחת האחריות של רשות התחבורה של דובאי ורובם מקשרים את ערי צפון המטרופולין לאחת מתחנות המטרו. במטרו נוסעים כ-350,000 איש ביום, ובכתבה אחרת עם מספרים אחרים לגמרי מצאתי שבטראם רק כ-20,000 ביום.
אוטובוסים
בדובאי לא חסרים אוטובוסים. לפי האתר של רשות התחבורה בדובאי פועלים בעיר 1518 אוטובוסים, המפעילים 119 קווים (מתוכם 35 מקשרים למטרו, 62 פנימיים נוספים, 8 קווים מהירים, ו-12 קווים בינעירוניים לאמירויות רחוקות, כאשר ההבדל בין סוגי הקווים השונים בא לידי ביטוי באות שקודמת למספר), שמסיעות כ-378,000 נוסעים ביום. כלומר יש מערכת מאד יעילה מבחינת ההיצע, עם מספר נוסעים לא מרשים במיחד פר נסיעה (12 בממוצע). רצה הגורל והיינו בדובאי בעיד אל פיטר, כך שלא אוכל לסמוך על מראה עיניי (שלא ראו הרבה אוטובוסים, ושראו קווים בתדירות נמוכה ועם מעט מאד נוסעים בתוך האוטובוס) אבל מבדיקה קצרה באתר מגלים קווים רבים בתדירות גבוהה, אבל לא "מפילה מהכסא", לצד הרבה קווים שכונתיים בתדירות נמוכה ומסלולים מתפתלים בתוך הרחובות הפנימיים ובחיבורים המגושמים בינם לכבישים המהירים. האוטובוס שכן עליתי עליו (שהיה עם 3 נוסעים) היה נקי ונוח ומערכת הכירטוס עבדה ללא רבב. גם הקישור לתחנת המטרו שבה ירדתי היה מאד נוח. בדף הזה תוכלו להתרשם מעשרת מסופי האוטובוסים של דובאי (חלקם מקושרים למטרו) ויש גם מפה של כל השירות.
פרט מעניין, האוטובוס שעליתי עליו עצר בכל תחנה וחיכה לדקה המדויקת שבה הוא אמור לצאת מהתחנה, מה שהפך אותו לאיטי במיוחד ביחס לאלטרנטיבת הרכב הפרטי. גם כאן יכול להיות שעיד אל פיטר מטעה ובדרך כלל הכבישים קצת יותר גדושים ולכן זמני ההמתנה בתחנות יותר קטנות ונסבלות מאשר היה לי. ...
עוד פרט מעניין, באפליקציה של RTA, רשות התחבורה המטרופולינית של דובאי, השירות לנהגים מופיע כמובן ראשון בסדר החשיבות (כבישי אגרה, חניונים, רשיונות נהיגה וקנסות) ורק אחר כך מופיע המידע לנוסעי התח"צ, אבל בו הסעיף הראשון הוא דווקא suggest a route. כלומר - "עזור לנו להשתפר".
ולבסוף, מעניין רק לציין שמספר הנוסעים הנאה של כלל התח"צ של דובאי, (כנראה כ-750,000 נסיעות נוסע ביום קטן ממספר הנוסעים היומי בגוש דן נטול המטרו והרק"ל שעומד על יותר ממליון תיקופים ביום. מערכת האוטובוסים שלנו סך הכל די מרשימה... בכתבה עם המספרים המבלבלים מצאתי שבמוניות נרשמות עוד כחצי מליון נסיעות ביום (לא ברור אם זה כולל אובר או לא, ניחוש שלי שכן כי אחרת זה לגמרי לא סביר). ככל שזה נכון אז אמצעי התח"צ הפופולרי ביותר בדובאי, יותר מהמטרו ויותר מהאוטובוסים הוא - מונית?
האם בדובאי באמת אין פקקים?יש פקקים גם באוטוסטראדות של שישה נתיבים, שזולגים לרחובות הקטנים יותר בזמן שאנשים מחפשים אלטרנטיבות, לא מפתיע. |
ההגיון של השקעה בצל לחניות רכב פרטי מובן, כי הרי בחום הגבוה של הקיץ מכוניות הופכות למלכודת מוות, ולכן הגגונים האלה מאד נפוצים , גם בחניות לא ציבוריות (אלה לא חניות פרטיות אלא חניות ללקוחות הבניין) אבל ראיתי כאלה גם בחניונים ציבוריים. קצת חבל שההגיון לא מיושם גם על המדרכות. מדרכות ללא צל הן ממש לא מחזה נדיר בדובאי.
בתמונה למעלה - כך נראה הרחוב שאותו חציתי בדרך לתחנת המטרו, עוד רחוב קטן באורך 600 מ' המתחבר ב"ימינה-ימינה" לדרך השירות של אוטוסטרדת E11, עם צומת אחת בלבד בדרך אליה ללמדכם שמדובר בסטנדרט של רוחב מטורף ומיעוט צמתים קליני ולא במקרה נקודתי. ממש מעליי. תחנת המטרו.
נכון שמדובר בתחנה בקצה הרשת, אבל מיעוט הולכי הרגל בסביבת התחנה (גם כשחזרתי בתשע וחצי) היה ממש כואב בעינייים. התחנה עצמה כמו שאתם רואים - יפהפיה. אגב, בצידה השני יש בניינים עם חזיתות מסחריות אך החזיתות לא רציפות והחנויות די שוממות, חלקן משמשות משרדים (כגון משרדי תיווך) שלא ממש עוסקים בקבלת קהל.
נסעתי 2 תחנות עד לתחנת ההחלפה לקו האדום (כאמור זו מטרתו העיקרית של הקו הירוק), החלפה מאד יפה ומסודרת מתחת לקרקע, שבנוסף גם מוסברת טוב לציבור. מקווה שמישהו ממתכנני המידע בתחנת קרליבך קורא את הפוסט ויעתיק בלי בושה את הגרפיקה.
באדיבות גוגל, כך נראה הסקייווק מהמגדל הגבוה בעולם, משמאל למעלה תחנת המטרו העילי הצמודה לאוטסוטראדה ומימין למטה קצה הסקייווק בבניין החניה שבלב הקניון.
אפשר לראות את הכביש הרחב המקיף את בורג' חליפה והקניון, כך שכנראה בכל מקרה לא היה לי מה לחפש ברחוב, כך זה נראה מהסקייווק כשהא חוצה את הרחוב הזה רגע לפני החיבור לקניון, ארבעה נתיבים לכיוון עם עוד כביש כנראה באותו רוחב במנהרה מתחתיו. הכירו את "רחוב" מוחמד בין ראשיד ואת D86 העובר מתחתיו. ולאזור הזה הם קוראים "מרכז העיר".
מלון אדרס שממנו יצאתי לרחוב בימין התמונה. |
באופן מפתיע יש מעברי חציה מתחת לכל הגשרים האלה. כל הרמזורים כמובן עם כפתורי תחנונים.
כך נראתה ההליכה בת 20 הדקות שחיכתה לי עד תחנת האוטבוס, יש גינון יפה לאורך חלקים נרחבים מהדרך, אבל העצים פזורים לאורכה פה ושם באופן אקראי. לאורך מקטעים רבים הגינון הוא דשא או פרחים בלבד להנאת הנהגים החולפים בסך.
תחנה סגורה וממוזגת (לא של הקו שלי) אם כי בתחנה הספציפית הזו היה שלט שאין חשמל ואין מזגן... |
התחנה בה עליתי |
תחנה מאווררת |
עברתי את הנהר לכיוון שכונת דיירה, זה המקום לציין שאין שום גשרים אחרים חוץ מהדרכים המהירות שחוצות את הנהר.
פרויקט הבינוי הענק לאורך הנהר והאוטסוטראדה התוחמת אותו (D85), בדרך לדיירה. |
רחוב "קטן" בשכונת דיירה, יש ניצנים של עירוניות. |
כאן אולי מגיע החלק המבאס ביותר, מרגע שהDNA של העיר הוא דרכים מהירות, אז גם רחובות עם פוטנציאל להיות בעלי עירוניות מאד בריאה מוקדשות לתנועה מהירה של כלי רכב. הרחוב המצולם בתמונה למעלה הוא רחוב קטן שמוביל לרחוב הראשי שחוצה את השכונה, בדרך אליו חציתי עוד רחוב רגיל המקביל לאותו רחוב ראשי
סתם רחוב רגיל, אבל גם הוא עם מיעוט צמתים ומיעוט מעברי חציה, עם חיבורי ימינה ימינה ועם דרכי שירות מרחקו מהרחוב הראשי שאליו מיד אגיע - 80 מ'. |
הרחוב הראשי החוצה את האזור שבו הלכתי, D89 מרחקו מ-D85 (עם רצועת הגינון) 200 מ' מרחקו מהרחוב הראשי המקביל הבא (אליו לא הגעתי) 300 מ'. אני מצלם מגשר הולכי רגל כי אין דרך אחרת לחצות אותו. |
יש נגישות אבל גם מדרגות לקיצור הספירלה עבור אנשים עם שני רגליים היו נחמדות כאן. אגב, זה המקום לציין שהנגישות אינה סטנדרט מחייב בגשרים שראיתי, לפעמים אין. |
ברצועת ה-300 מ' המפרידה בין דרך מהירה זו לדרך המהירה הבאה בתור היו לי מספיק רחובות צרים ועירוניים ללכת בהם אל יעדי, תחנת המטרו השניה המשותפת לאדום ולירוק שנקראת תחנת "יוניון" . היו הולכי רגל ברחוב, המסחר לא היה רציף אבל אני באמת לא חושב שצריך מסחר מתחת לכל בית ובית. היה שם גם גיוון של בנייני דירות בעיקר, אבל עם כמה בנייני משרדים וכמה מלונות זולים. הצפיפות הזו היתה יכולה להפוך את הרחוב הראשי שצילמתי קודם לרחוב הומה ושוקק אם הוא היה פחות מכוון לאוטוניסטאן.
חיפושיי למצוא רחוב קטן השתלמו סוף סוף). |
ככל שהתקרבתי לתחנת המטרו (המשלבת שני קווים, כנראה מהחזקות ברשת), התחילו לצוץ חורים בין הבניינים ששימשו למגרשי חניה, ולבסוף הגעתי למגרש חניה ענק, הצמוד לדרך המהירה שמפרידה ביני לבין תחנת המטרו, אותה יש לחצות כמובן בגשר, הפעם גשר צר וממש לא מכבד את כל האנשים שהולכים בו מדי יום.
זה הנוף מהגשר, הפקק לא נפתר כתוצאה מזה שאין מעברי חציה להולכי רגל למטה... המסילה היא טבעתית בקטע זה ולכן יחידה (אמרתי כבר שזה קו רק"ל מוזר? |
לבסוף, תנו לי לשתף איתכם יוטיוב מגניב של משיהו שהגיעו לאותן מסקנות שאני הגעתי אליהן רק מהסתכלות בגוגל מפות.
סיכום
גם בנגקוק וגם דובאי הן car-infested cities. הן סובלות מאותה מחלה, אבל מתסמינים שונים שלה. המדרכות הן החוליה הראשונה להיפגע מתכנון מוטה מכוניות, בבנגקוק העניה ומעוטת הרגולציה, אך בעלת התרבות העירונית העשירה והאורגנית, זה מתבטא במדרכות צרות ומקוטעות שאינן הולמות את הולכי הרגל הרבים שמסרבים להיעלם מהמרחב שהופך ליותר ויותר מנוכר להם. המסחר שמפעפע לכל פינה בעיר משמר את העירוניות על אף ההשקעה הלא פרופורציונלית בפתרונות לרכב פרטי והפקקים הרבים משמשים כגורם שממתן את כניסתו של הרכב הפרטי לכל מקום כאמצעי הנסיעה המועדף.
בדובאי העשירה והמתוכננת מדרכות הן חלק מהסטנדרט, אבל רשת הדרכים מורכבת מבלוקים גדולים מדי, דרכים רחבות מדי, מעט מדי צמתים והתעלמות כמעט גורפת של הבניינים מהרחובות שלאורכם. הבעיה היא לא היעדר מדרכה אלא היעדר שימוש בה. בניגוד לבנגקוק האורגנית, דובאי החדשה היא עיר מתוכננת, כמו מודיעין שלנו, בדגש על הרכב הפרטי כמלך המרחב, בשני המקרים ההפוכים לכאורה של בנגקוק ודובאי המדרכה לא מתפקדת כמו שצריך ובשני המקרים האשם הוא ברכב הפרטי. חבל.
אם מחר בבוקר בנגקוק תאמץ סטנדרטים "אירופאיים" היא תגלה שלפחות בנוגע לשיפור חוויית הולכי הרגל יש לה המון פתרונות קלים ליישום, וגם מקום לשבילי אופניים יהיה בנמצא אם תחפוץ בכך. רשת הרחובות הצפופה שלה כבר תומכת בכך. מעבר לכך היא צריכה לשים לב שלא תאבד את היתרון היחסי הזה באמצעות "פינוי בינוי" של פרויקטים גדולים חוסמי גריד ויצירת עוד גשרים ודרכים מהירות בתוך החתך העירוני שיקשה עליה לבטל אחר כך. ההשקעה הגבוהה תהיה דווקא בהרחבת רשת המטרו הקטנה יחסית שלה ולצערי זה יהיה קשה יותר לביצוע, אבל הכרחי להשלמת המהפך.
דובאי מצהירה, לפחות על הנייר, שהיא מבינה שהיא בבעיה ויזמה את תוכנית דובאי 2040 להפיכתה לעיר יותר בת קיימא, לא מצאתי פרטים על התוכנית מעבר לכותרות הפרופוגנדה, אבל לדובאי יש גם רקורד בעשיה. בעשור הקודם הוא היה מנותב בעיקר לכבישים מהירים אבל היא בהחלט יכולה להשקיע המון "בכיוון השני". לדובאי, כמו לבנגקוק, יש תוכנית להרחבה מטורפת של רשת המטרו שלה, אך בדובאי הישימות של הפרויקט לצאת לפועל בטווחי זמן קצרים יותר גבוהה.
לרוע המזל, גריד מחורבן קשה לתקן, והכנסת פעילות אנושית למקומות שלא תוכננו לכך מראש היא קשה. דובאי יכולה להשקיע המון ועדיין חוויית ההליכה בה אולי תשופר בתוך איים בודדים מוקפי אוטסוטראדות, אך לא תאפשר כנראה לנצח חיבור איכותי בין אותם האיים. שינוי הפיצול שאולי יבוא באמצעות המטרו המורחב עשוי לאפשר לדובאי גם לקבל החלטות אמיצות על ביטול אוטוסטראדות אבל אני מנחש שזה לא יקרה (שיקוע אולי כן יקרה פה ושם). ה-DNA של דובאי כבר הוכתב ואת עורה היא לא תוכל להפוך. אם תראו את הוידאו המצורף תרגישו שההצהרות על "עיר 15 דקות" ו"הגדלת איכות חיים" קצת מסתירות תוכנית שהיא די "עוד מאותו הדבר" - כלומר פיתוח ועוד פיתוח על שטחים בתוליים. שיהיה להם בהצלחה.
ומה בין אלה לישראל?
ישראל נמצאת איפשהו באמצע בין שתיהן, במרכזי הערים הותיקות שלנו המדרכה סובלת רבות משנים של הזנחה והסתכלות דרך שמשת הרכב הפרטי, אבל מצבה טוב יותר ממדרכות בנגקוק. במקומות האלה בהם יש גריד טוב וצפוף גם קל יחסית לתקן כפי שכרגע רק תל אביב מדגימה לנו בקנה מידה גדול, אבל יוזמות צנועות יותר בערים רבות אחרות מפיחות תקווה. הרגולציה הקשיחה של ישראל מביאה לכך שכשיש שיפוץ משמעותי ברחוב ותיק יש גם שיפור משמעותי להולכי רגל (אם כי נעשות יותר מדי פשרות גם במסגרת תכנון מחודש).
במקומות החדשים יותר ערי ישראל סובלות מהבעיה של דובאי, אבל גם כאן בעצימות נמוכה יותר, צפיפות הדרכים המהירות לא גבוהה כמו בדובאי וגם לא תהיה עקב מגבלות השטח שלנו, המגרשים קטנים יותר ונשמרים גם מעברים להולכי רגל בין המבנים. הרחובות רחבים מדי, צפיפות הצמתים נמוכה מדי, יש יותר מדי חניונים על פני הקרקע ולצערי על רחובות מסחריים איכותיים חדשים אין כמעט מה לדבר, ובכל זאת התוצאה שמתקבלת לעומת השממה של דובאי יחסית סבירה.
מה שבטוח נכון גם לבנגקוק, גם לדובאי וגם לערי ישראל הוא הציטוט "הופה הופה הופה, פה זה לא אירופה".
תהיו אופטימיים.
אם דובאי העתיקה מודלים מוטי רכב בריטיים משנות ה 60 וה 70 כמו האוטוסטרדות בברמינגהאם או העיירה החדשה מילטון קינס Milton Keynes אז חסרים בה המעברים בין הבלוקים, מאפיין חשוב בתוכניות כאלו.
השבמחקבמקומות אחרים במודל הבריטי האורגני יותר, הכבישים העירוניים המהירים מצליחים להסתתר באיזה "אנטי גריד" של מקומות אחוריים בחתך אחר לרשת הכבישים הראשית, בדומה לשיטת החפירים והויאדוקטים של רשת הרכבות. כרוכב אופניים או הולך רגל אתה יכול להתעלם מהדרכים האלו שהאינטראקציה שלהם עם עולם הרחובות הראשיים מוגבל לצומת / כיכר / מחלף כזה או אחר. בלונדון למשל ה A12 מחצי האי גריניץ' ללייטונסטון (הקטע באוריינטציה של צפון דרום) די מבצע מסלול מוצנע ומוחבא כזה בהקבלה מסויימת ל A11 שהינו ציר של רחובות מסחריים שוקקים. חבל שדובאי לא העתיקה קצת מהמנטאליות הזו. המינימום שבמינימום הוא לשקע קטעי אוטוסטרדות משי פעם כדי לאפשר חיבורים בין מרכזי הבלוקים ומערכת דרכים מקומיות.
בארץ יצא לי לעשות כ 35 יום כנהג רענני. אפילו עם רכב ששרף לי חופשי חודשי כל יום - את אחוזה הלכתי כדי להגיע למסחר הער שעליה, לניצת הדובדבן הלכתי הן בגלל היעדר חנייה והן בגלל המרחק הקצר יחסית, אבל רננים וטיב טעם היו מקומות שהגעתי אליהם פעמיים שלושה בשבוע כל אחד. בנווה זמר די ראיתי את הפיתוח שאתה מלין עליו. בספרד, שגם בה הפיתוח מאד מוטה רכב פרטי, לא היו מקדישים מגרשים קרקעיים לחניה אלא בונים חניונים תת קרקעיים (ומחסנים) בקומת המרתף וכך מאפשרים לבניין או מספר בניינים לשמור על שטח ירוק פרטי משותף ואפילו בריכה. לבזבז את השטחים הפתוחים על מגרשי חניה כך שהדייר רואה חניונים מהחלון במקום ירוק או כחול זו החלטה מאד עצובה. מאד נוח לחנות בנווה זמר אבל אין שם כלום ברחובות הריקים (אני חושב שהיה סופר על גבול השכונה עם וויצמן) ורוב הנוכחות שלי בשכונה נבעה מהקפצות כאלו ואחרות. אם רציתי לשוחח הביתה בפרטיות פשוט נסעתי רחוב או שניים והיה לי איפה לחנות ולהלין על חיבת הרכב הפתרומית של מארחיי. בצורה מסויימת השכונה נתפסת אצלי כסוג של חובה קצרה לפני שופינג ברננים, 5 דקות משם.
בפעם הבאה אני מקווה להמיר את לוסי ג'ורדן ב גרה בשנקין.
ואחרון חביב: גגלו
Pam Ann Dubai
טעויות הקלדה (אגודל, סמארטפון) :
מחק"משי פעם" - מדי פעם
"פתרומית" - פתאומית.
בנווה זמר נפתח לאחרונה מרכז מסחרי די גדול, כולל גם קומת "משרדים" שכמובן תשמש למרפאות, והוא בהחלט תורם להבשלת השכונה למקום שאינו אך ורק "מחסני אנשים", גם הפארק המרכזי החוצה את השכונה ומוביל אליו נפתח. הטרגדיה היא שחוץ מהמרכז השכונתיפלצת הזה (ובית קפה בספורטק שצמוד אליו) אין בנווה זמר כלום ושום דבר וגם לא יהיה. בתכנון אחר המרכז כלל לא היה קם וכל המסחר והשירותים שיש בו היו יכולים להיות מפוזרים בבניינים השונים לאורך השכונה.
מחקמבחינת רשת הדרכים הטרגדיה היא כמובן "רחוב" וייצמן האנטי עירוני בעליל. שמנתק את נווה זמר לחלוטין מהעיר. יש משהו מגוחך בעיקר בפינה של וייצמן והנשיאים/נעמי שמר. בפינה אחת הספורטק הישן (כי לא בוניםבתי מגורים על דרך מהירה כוייצמן, בעיקר כי זה פחות נוח ליזמים למכור דירות כאלה ויותר קל לשווק פארק ירוק צמוד לו, אם כי ההגיון של פעילות גופנית מאומצת ליד אוטוסטראדה מזהמת נשגב מבינתי), בפינה השניה יש את הספורטק החדש, מאותה סיבה, ואף אחד לא חשב שזה לא הגיוני ששטחים ציבוריים משמעותיים כל כך קרובים אחד לשני. עכשיו העירייה בונה בינהן גשר כי יש מיעוט אפשרויות חציה של וייצמן, וזאת כדי לספק להולך הרגל בחירה בין מגוון של פתרונות מחורבנים להיכה.
בצד השלישי יש "כיכר עירונית" ענקית ודי שוממה שמובילה למרכז המסחרי החדש כי שוב, "אי אפשר" לבנות שם מבני מגורים, ובפינה הרביעית העיריה שמה שלט שמכריז על פארק בורלא. התוצאה היא שטח למטרות פנאי של 104 דונם!!! בלב השטח הבנוי של רעננה, חצוי בדרך עירונית מהירה.
אתה רואה את נווה זמר מקריית שרת, התיאור שלך מכיוון נעמי שמר עוד נסבל לעומת מה שאני מכיר. אני רואה אותה ממרכז אחוזה, בין העירייה ליד לבנים. כשאני מגיע לשם דרך קרן היסוד וויצמן אני נכנס דרך רחוב השום מקום שנקרא אהוד מנור. איכשהו יש לי 5 סימונים בשכונה על המפה מכל ההקפצות שלי (אני מוכן להרחיב בפרטי) ומספר דומה באזור רננים. אני בדרך כלל נכנס מוויצמן למנור ויוצא צפונה לכביש הרוחב הצפוני לכיוון רננים, שם יש לי עוד 5 נקודות על המפה. חלק מהיעדים מוסדות עירוניים וחלק אחר כתובות מגורים. למעט הסופר שיתכן שראיתי בווצמן בחזור כלשהו דרך ירושלים וטיב טעם לא ראיתי בצד השכונה "שלי" צל צילו של מסחר. חנייה באמצע שום מקום שאפשר לדבר בטלפון בלי בניינים או עוברי אורח יש בשפע ברחובות הצפוניים יותר ממזרח לאהוד מנור, מבלי לצאת לכביש הרוחב הצפוני. באזורים הקרובים יותר למנור ראיתי שיש הפרדה בין אזורי חנייה עם מחסום לדיירים ואזורי חניית רחוב למבקרים כך שבמקום מודל רחובות החנייה המוכר לי מגילה והגבעה הצרפתית יש מודל שמזכיר יותר את בנייני התמ"א 35 של מרכז רעננה שהסבו את החצרות לחניונים.
מחקלדעתי אחת הבעיות הגדולות של הכבישים המהירים ברעננה הוא הגריד. אם הם היו חוצים אותו באלכסון היה אפשר להפנות אליהם אזורים שוליים יותר כמו מחסנים ואת הצד האחורי של אזורי המסחר. משום שהם יוצרים את הגריד והכל ב 90 מעלות או הקבלה מלאה אליהם - הם מכתיבים את שאר הרחובות ולכן אין צירים עירוניים החוצים אותם. בבריטניה אני מכיר מקומות שאיכשהו באמצע מרקם עירוני יש צומת או כיכר שפתאום יש בהן יציאה לכביש מהיר, אבל אחריהם הרחוב חוזר לעירוניות או לפרבריות הרגילה שלו. מאפיין בריטי נוסף הוא שלערים ועיירות רבים יש כביש עוקף חיצוני - Bypass שמוציא את התנועה המהירה והחוצה אל מחוץ לעיר או לפחות מחוץ למרכזה (תלוי בגודל העיר) בצורה כזו הצירים בתוך העיר יותר איטיים, מסחריים, ופונים לרחוב. אם תרצה אריץ כמה דוגמאות בפורום.
אגב אירופה: המבנה העיר הרוחבית בדובאי די מזכיר את שיטת הפרישה של הקוסטה דל סול. רצועה צרה המוגדרת על ידי כבישים ראשיים (אצלנו - כביש אגרה של 120 קמ"ש תוחם את האזור עם מחלפים מועטים כל 10-20 ק"מ, כביש חינמי של 80 קמ"ש שרובו ממוחלף אך בחלק ממנו יש כיכרות רב נתיביות מהווה את חוט השדרה של האזור המיושב, כולל כבישי שירות עם מסחר ונקודות מוצא כל כמה מאות מטרים עד קילומטר או שניים. השכונות או הכפרים נמצאים על כבישי אורך בניצב לכביש הראשי. יש עיירות, שהן החלק האורגני, אבל ביניהן יש הרבה בנייה מוטת כביש ראשי. אצלנו הכבישים המשניים ברצועה עצמה אינם חשובים מספיק לקבל מספרים, אבל שיטת המספור שתיארת בדובאי מאד מזכירה את שיטת המספור הספרדית שמפרידה בין כבישי A ארציים לכבישים פרובינציאליים עם אותיות הפרובינציה (אצלנו - MA של מאלאגה, בכל פרובינציה יש ראשי תיבות אחרים) או את השיטה הצרפתית של כבישי ה A המהירים, כבישי ה N הפחות מהירים וכבישי ה D האזוריים שמחברים את הישובים למערכת המהירה.
השבמחקאירופה של החופשות העירוניות שונה מאד מאירופה הפרברית או מאזורי תעשייה, מסחר מוטה רכב, ופיתוח בינעירוני באירופה. האזור שאני גר בו בספרד והאזורים שאני עובר בהם בנסיעות חוצות יבשת של 2,500 ק"מ מאנגליה לספרד מזכירים את ההטייה הרכבית שתיארת בדובאי ובחלקם הפיתוח מאד מוטה כבישים וקיים בזכות הכביש או המחלף. בנסיעות לספרד וממנה אנו מנסים למצוא נקודות ביניים פרבריות על רשת התח"צ המסילתית כך שנוכל להכנס למרכזי הערים. זה אפשרי אולי פעם אחת בכל כיוון בנסיעה של 3 ימים. (השיקול שלנו הוא שהרכב עושה את רוב הנהיגה וממילא לא נצטרך לשכור רכב בספרד, בהשוואה לחווית הטיסה המחיר הוא זמן תמורת מרחב אישי וחופש ממגבלות מטען).
אירופה היא שילוב של עירוניות מוצלחת מוטת תח"צ כולל רשת רכבות בינעירונית חזקה ואזורים מוטי רכב. כתייר יתכן שאין לך סיבה לצאת אל הפרברים או לשולי הערים, אבל אם תמצא סיבה לעשות זאת תקבל תמונה מלאה יותר של השילוב האירופאי, שבמקרים רבים הוא פחות מאידאה תחצ"ית ומסילתית.