יום רביעי, 27 בספטמבר 2023

בחירות לרשויות המקומיות 2023



בעוד כחודש ייערכו בחירות לרשויות המקומיות בישראל. נושא התחבורה יהיה כתמיד  על ראש שמחת כל המתמודדים, אבל בפשטנות מעצבנת.

בפוסט הזה אנסה לסקור את המתמודדים העיקריים לשלושת הערים הגדולות בישראל ומה יש להם לומר על תחבורה. לא אוכל לפרט על יותר ערים אבל אני מקווה שמהניתוח הזה תוכלו לבדוק גם את המתמודדים ביישובכם.

אבל לפני שאצלול לתוך המדמנה חשוב לתאם ציפיות. מה אני מצפה ממתמודדים לרשות עיר גדולה?

התשובה היא כמובן שאני לא מצפה מהם להרבה. רובם ככולם לא מבינים בתחבורה והשפעותיה על העיר וכנראה לא קוראים קבועים בפיד תחבורה בטוויטר או בבלוג זה. פוליטיקאים משקפים בצורה לא רעה את הלך הרוח בכלל הציבור והציבור, חשוב להגיד את זה, ברובו לא איתנו.

נהוג לומר שהלובי הכי חזק במדינה הוא לובי הרכב הפרטי. המדינה שלנו מוטת רכב פרטי וכל נהג הוא גם מצביע פוטנציאלי, ומאחר ומרבית הנהגים הם בגילאי העבודה שזה גם הגיל העיקרי בו מצביעים בבחירות, הם דורשים כל הזמן דברים מאד אינטואיטיביים מבחינתם, עוד חניות (ואם אפשר אז חינם), לנסוע יותר מהר, "לחסל את הפקקים" ופחות אכיפה. הם גם רוצים עיר עם איכות חיים טובה אבל לא מבינים את הקשר ההפוך בין כל מה שהם מבקשים להידרדרות באיכותה של העיר. זה פשוט לא אינטואיטיבי מספיק. 

לכן אני מצפה מהמתמודדים שיתייחסו לבוחרים שלהם ויספקו את מבוקשם, אבל מחפש את קרן האור של המתמודדים שמאזנים את זה גם עם חזון יותר ארוך טווח, כאלה שיקדמו במקביל גם תוכניות למשתמשי דרך שאינם נהגים, שלא נרתעים מנת"צים, שבילי אופניים, אזורי הליכה בטוחים ליד בתי ספר ושדרוג המרחב העירוני בדגש על מיתון תנועה.

מבחינתי ראש העיר הרע הוא זה שלא מספק בכלל חזון כזה, ראש עיר טוב הוא כזה שמציע גם וגם פתרונות שהם לשיטתו מאוזנים הן "לשיפור מצב הנהגים" והן לשיפור העיר תוך כדי פגיעה כלשהי בנהגים. מועמד מצויין זה משהו שכרגע שמור רק לרעננה ובגלל שהיא העיר שלי פירטתי גם עליה בסוף הפוסט כעיר בונוס.

ולבסוף, תחבורה היא רק אחד מתוך עשרות נושאים חשובים, לעיתים על אף מצע תחבורתי לא טוב יש מתמודדים שמציעים חינוך טוב יותר, בטחון אישי גבוה יותר לתושבים או כל ערך אחר, וככל שהם מציגים גם יכולות ביצוע ייתכן וזה גובר. תעשו את השיקול הפרטי שלכם.

ירושלים

שני מתמודדים עיקריים לראשות העיר, משה ליאון ראש העיר המכהן ויוסי חביליו שהיה בעבר סגנו.

בירושלים יש לנו כמובן את רחוב יפו, הרחוב הכי טוב בישראל על פי רבים וזאת בזכות היותו מדרחוב עם רק"ל ללא גדרות. צמוד לו יש מרחב הליכתי נהדר מממחנה יהודה, דרך המשולש הירושלמי ועד בואכה שער יפו. תנופת התחבורה הציבורית נמשכת עם הארכה של הקו האדום לקראת תחילת הפעלה גם צפונה וגם דרומה, קו ירוק שנמצא בעיצומה של בניה וקו כחול שנמצא בתחילת התהליך. מערכת ה-JNET שתכלול לבסוף 8 קווי רק"ל קורמת עור וגידים מול עיננו, ובמקביל גם מערכת האוטובוסים מכפילה את עצמה עם כניסתן של סופרבוס ואקסטרה לעזרה לאגד, ועם חנוכתו הממשמשת ובאה של מסוף הארזים. כל זה לא מעט בזכותו של צוות תוכנית לתחבורה ירושלים שנמצא בבעלות משותפת של העיריה ושל המדינה. פרויקט שער העיר הענק מסביב להאב תחבורתי שכולל את רכבת ישראל ושני קווי רק"ל נראה על הנייר לפחות כהתגשמות חזון עירוני בריא (כמעט...)

אבל ירושלים שמחוץ למוקדי פעילות אלה לא עושה סימנים חיוביים בהיבט העירוניות. תחת שרביטו של משה ליאון קודמו יוזמות רבות ל"שיפור מצב הנהגים", בין אם זה מנהרת שז"ר שתיפתח בקרוב עם החניון המיותר והענק שמתחתיה, כביש 16 עם חניון בייט הענק שנחפר כעת,  ויוזמות לחניונים נוספים באזור אגריפס (שאני מקווה שנגנז סופית אחרי מאבק), ובאזור גן הפעמון (שאני מקווה שגם ייגנז), המרחב ההליכתי בשכונות הותיקות מחוץ למרכז העיר ממש לא מתוחזק ברמות סבירות, "מצוקת החניה" משמשת תדיר להדרת הולכי רגל מהמדרכה, אוטסוטראדות עירוניות כדוגמת דרך הרצוג רק מועצמות עוד יותר וגם הבניה החדשה לא בדיוק שופעת עירוניות בריאה. על הפרק גם עומד עתידו (או היעדר עתידו) של פארק המסילה האהוב על ידי יצירת כביש רחב (כביש הברך) לתלפיות, והשארת דרך חברון כאוטסוטראדה עירונית גם בעידן הרק"ל. 

במצעו משה ליאון מתחייב ל:

  • חניה חינם בכחול לבן לכלל תושבי העיר
  • שיפור התחבורה הציבורית בשכונות (הוספת קווים ותחנות בכל רחבי העיר)
  • הוספת קווי לילה בין השכונות למרכזי הבילוי.
  • הקמת מטה מיוחד שיציע פתרונות בזמן אמת לבעיות תחבורה עקב פיתוח תשתיות ומסלולים חדשים של הרכבת הקלה
  • הקצאת תקציב מיוחד לטיפול בכבישים ישנים שהיו בסוף סדר העדיפויות עד היום
  • השקעת משאבים ממשלתיים גדולים בחידוש ושדרוג התשתיות של התחבורה כיאה לעיר הבירה בישראל
  • קידום תחבורה ירוקה וייסוד מערך אופניים רגילים וחשמליים
  • סלילת שבילי אופניים ומסלולי ריצה בשכונות השונות בעיר
  • חניה חינם לפנסיונרים ואזרח ותיק, והגברת נגישות התחבורה הציבורית אל מוסדות אקדמיים בעיר.

לא אכנס פה לכל פרט ופרט, כי על כל משפט יש מה להגיד, רק אציין שהמצע תואם את מה שציפיתי ממועמד "טוב" אבל לא "מצויין", יש התייחסות רבה לנהגים (חניה חינם וכו'), יש משפטים עמומים כמו "משאבים ממשלתיים גדולים" שעשויים להיות מופנים גם לאוטוסטראדות עירוניות וחניוני ענק, אבל יש גם הרבה מהשאר. אולי יותר מעניין הוא מה שאין פה: אין אמירה על אכיפת חניה על המדרכות, אין אמירה על נת"צים, בקיצור אין אמירות שעלולות להרגיז מצביעים פוטנציאליים. 

ומה יוסי חביליו מציע?

אצלו מתחת לבולטים קצרים במצע שנשמעים כמו פנטזיה יש פירוט קצת יותר מעשי ולכן תמצתתי גם אותו.

  • תחבורה ציבורית בשבת (לא מופרך כמו שזה נשמע כי הוא מדבר בהתחלה על שירות של מפעילי מזרח ירושלים שיחדור גם למערב העיר בדגש על בתי החולים, שיהיה בהצלחה)
  • רכבת קלה לכל שכונה (הכוונה היא להשלמת כל רשת הJNET ולא מעבר לכך, אבל זה אומר מחויבות להסרת חסמים לרבות תיעדוף יעיל ברמזורים. (היעד תוך 6 שנים כמובן קצת מוגזם). כמו-כן הוא מתחייב לטיפול נחרץ ומהיר בפורעים שמתנכלים לעבודות הרכבת הקלה בבר אילן.
  • הכפלת היקף נתיבי התחבורה הציבורית בצירים המרכזיים (יעד הפחתת שימוש ברכב של 30% באמצעות הגדלת אטרקטיביות התח"צ, הכפלת היקף הנת"צים מ-41 ל-80 ק"מ, אבל אליה וקוץ בה, הוא מזכיר שישתמשו בהם גם רכבים שיתופיים ורכבים רבי תפוסה (שבהיעדר יכולת אכיפה אלקטרונית זה למעשה אומר להרוג את הנת"צ עוד לפני היוולדו).
  • אופניים, הרחבת רשת שבילי האופניים לכל מוקדי התעסוקה ושיפור מערך השכרת האופניים ירופאן עם יעד של תחנת עגינה במרחק של 5 דקות מכל מקום. (וכמובן אפשרות להשכרה גם בשבת).
  • תחבורה ציבורית חינם (להגנתו ייאמר שהוא רק רוצה בחינה מחודשת של הנושא על התחצ באוטובוסים בלבד עד סיום בניית רשת הרק"ל, כלומר רק חצי פופוליסטי...). הוא יסתפק גם בהנחה כמו שצפויה בכל מקרה להיכנס לתוקף במסגרת רפורמת התעריפים הבאה.
  • שירות השכרת רכב לטווח קצר במרחק הליכה של 5 דקות מכל מקום בעיר (לרבות הפקעת חניות בחניונים ציבוריים בהיקף של 10-20), בקיצור אוטותל..
  • הפעלת לחץ על הגדלת תדירות הרכבות מירושלים ובדגש גם על שירות בשבת מנתב"ג לעיר.
טוב, אז הדגשים ברורים, גם אצלו לא ראיתי דבר על אכיפת חניות פרועות, אבל לפחות לא ראיתי מתנות של חניות חינם. מבחינת המצע נטו ברור שהוא הרבה יותר מוכוון תח"צ. אגב, בסעיפים אחרים במצע כדוגמת אקלים הוא גם מדבר על ייעור עירוני, שדרות מוצלות ושמירת שטחים פתוחים.

אגב, בכתבה הזו שמדברת על הסיעות המתמודדות (ללא התמודדות על ראש העיר), מצאתי שאלון לוי מסיעת "קודם ירושלים" וערן בן יהודה מסיעת מפלגת העבודה ירושלים מציעים, בין היתר, גם אלמנטים עירוניים ותח"ציים טובים (כודגמת אכיפת חניה על מדרכות) אבל ברשותכם אליהם לא אצלול לעומק עקב קוצר היריעה. אולי תשקלו להצביע לסיעה שלהם.

תל אביב

רון חולדאי, ראש העיר מזה 25 שנה, עבר תהליך אישי. הוא דוגמה מצוינת לראש העיר של "גם וגם", אבל אין ספק שבשנים האחרונות העיר תחת הנהגתו (ובעזרת מיטל להבי סגניתו ממרצ ועוד רבים וטובים) היא העיר האמיצה ביותר בישראל בכל הקשור לשינוי המרחב הציבורי לטובת משתמשי דרך שאינם נהגי רכב פרטי. ראש העיר שהקים את חניון הבימה ואת חניון קצה השדרה הוא גם ראש העיר שויתר על התוכניות הגרנדיוזיות לחניון תחת כיכר דיזנגוף המחודשת או תחת כיכר רבין, ראש העיר שדרש את שיקוע קרליבך המקולל (וגם את שיקוע הקו הירוק באבן גבירול כדי לא לפגוע ברכב הפרטי) הוא גם ראש העיר שויתר על מנהרת כלי רכב שדרש פעם מתחת לפארק המסילה, ושדחף להפיכת שדרות ירושלים ובהמשך גם אלנבי למדרחוב עם רק"ל מלא מלא כמו רחוב יפו מירושלים. תחת הנהגתו יצאה תל אביב לפרויקט "שדרת הקריה" במקום לקבל את ה"חזון" של נת"ע להחזיר את המצב על פני הקרקע בדיוק לקדמותו טרם החפירות. בתל אביב יש היום הכי הרבה נת"צים, עם הכי הרבה אכיפה עליהם, הכי הרבה שבילי אופניים איכותיים, הכי הרבה פרויקטים להרחבת מדרכות והצללתם, וגם שירות שיתוך מכוניות מוצלח שביחד הביאו להורדת די הרבה חניות מהרחובות, ובתל אביב יש גם הכי הרבה עמודונים שמונעים דה פקטו מרכבים לחנות על המדרכה. פרויקט נעים בסופ"ש גם רשום על שמו. הטענות נגדו מצד האנשים בפיד שלי בטוויטר מתבטאות בעיקר ב"היה אפשר לעשות עוד" - היה אפשר לטפל בדרכי הגישה לחוף הים וברחוב הירקון המזעזע ולא רק להתמקד בשיפוץ הטיילת, היה אפשר לעשות יותר בדרום העיר, היה אפשר לא לדחות את הדיון בתוכנית לשיפור פלורנטין לאחרי הבחירות ועוד ועוד דוגמאות שבעיקר מעידות על זה שעם כל הביקורת עליו, סה"כ מרוצים ממנו. די להסתכל מזרחה לכיוון רמת גן וגבעתיים, שתי ערים שמתאמצות לא ללמוד מתל אביב כלום למרות שיש להן את המשאבים לבצע מהפך דומה גם אצלן כדי להבין שבעוד שהעבודה בת"א לא הסתיימה וכנראה לא תסתיים לעולם, תל אביב רצה קדימה בזמן שכל השאר נשארים מאחור. את הסרטים לקווים הירוק והסגול יגזור כנראה ראש העיר שייבחר ב-2028, חמש השנים הקרובות הן הזדמנות לעשות הרבה עבודה במקביל שתכין את הקרקע לעיר עם 3 רק"לות. רון חולדאי הוכיח שהוא נותן לצוות המקצועי המוכשר שבנה לרוץ קדימה עם החזון בלי להפריע לו יותר מדי בגלל תלונות מנהגים כועסים. זה ממש לא מובן מאליו.

לרוע המזל, חולדאי לא מרגיש בצורך לפרסם מצע. כנראה שהוא מרגיש שהעשייה שלו מדברת בעד עצמה. ויש הרבה ואני בתוכם שחושבים שהוא צודק. אחרי 25 שנה כראש עיר אתר העיריה הכולל את חזון התחבורה העירוני, די מדבר בגרונו של חולדאי.

מול חולדאי מתמודדת אורנה ברביבאי, אשר הצליחה במהלך ההתמודדות לייצר כמה משפטים שהקפיצו את פיד תחבורה על הרגליים. ("קודם שתהיה תחבורה ציבורית יעילה ואז ניתן נת"צים", נו באמת). גם היא ומפלגתה לא טורחות להציג מצע עירוני רק שבניגוד לחולדאי אנחנו נשארים כאן עם חור שחור של מידע. התחושה הכללית מהתבטאויותיה בציבור ובתקשורת היא שהיחס שלה לתחבורה בתל אביב לא שונה מהיחס שהיה לה אם היתה רצה בבחירות לראשות כוכב יאיר-צור יגאל. מבחינתה הבוחרים הם נהגים והנהגים הם בוחרים ולכן זה הדבר היחיד שמעניין.

אין ספק שמדובר באישה מוכשרת ואני מאמין שהיא תלמד מהר מא.נשי המקצוע המעולים שבעירייה שחייבים להתייחס לכל משתמשי הדרך ולהמשיך להפוך את הפירמידה כמו שחולדאי למד, אבל במקרה של ברביבאי זה אומר חזרה של 25 שנה אחורה. לא טוב.

מהכתבה המצוינת של אסף זגריזק ניתן ללמוד כמה ברביבאי מתכוונת לא לפגוע במצביעים משתמשי הרכב הפרטי. בעיר שבה התחבורה הציבורית קיימת בהיקפים גדולים מאד (אם כי יש תמיד מה לשפר), היא טוענת שכל עוד התח"צ לא יעילה אסור לפגוע במשתמשי הרכב הפרטי. היא לא מבינה שזו הדרך היחידה לייעל את התח"צ בעיר צפופה. היא רוצה להגדיל את היקפי החניה הפרטית, לייצר עוד חניונים ציבוריים ו"להפוך את האכיפה למידתית" (כלומר לוותר לפושעים), לבטל נת"צים כי "הם יוצרים פקקים". לבטל שבילי אופניים כי "הם יוצרים פקקים", "לעשות הפרדות מפלסיות בין מדרכות ושבילי אופניים" ושאר פנינים. מקווה שלא נשרפו לכם העיניים. 

בדירוג מתחילת הפוסט ברביבאי היא מועמדת גרועה. היא לא יכולה להוציא מילה מהפה על תח"צ או על אופניים בלי להסתייג ולהגיד "בתנאי שלא יפגע ברכב הפרטי". ככה בדיוק עיר נתקעת במקום ולתל אביב אסור להיתקע כי אז כל המדינה תיתקע.

אימרו לא למועמד
שמציע לכם
גלגלי חניה מכוערים

זמן קצר לאחר פרסום הכתבה ציפי ברנד חברה לברביבאי, אך בכתבה היא עוד מופיעה בנפרד. דיעותיה של ציפי ברנד יותר מוטות תח"צ אבל גם היא מחזרת אחרי המצביעים הנהגים בהבטיחה עוד חניות (בחזון קצת יותר צנוע) בדמות הכפלות רובוטיות מכוערות בחניוני אחוזות חוף, חניוני ענק מחוץ לעיר ושאטלים חינם מהם לעיר (שזה בעצם פרויקט הנתיבים המהירים שקורה בכל מקרה בלי קשר לזהות ראש העיר הזוכה). לזכותה ייאמר שהיא היחידה שדיברה על "ממונה הליכתיות" שידאג שלהולכי הרגל תמיד יש פתרון, גם בעת עבודות בניה מורכבות ואני מקווה שהיא תמכור את הרעיון הזה לברביבאי.

ולבסוף יובל צלנר, שרוצה להגדיל את תקן החניה כי הוא לא מצליח לקשר בין חניות מרובות לפקקים מרובים, ובגדול מציע לחכות להשלמת המטרו בעוד 5 קדנציות לפחות כדי להעז להוריד חניות. אה והוא גם רוצה להחזיר את באבל האהוב אך הכושל כלכלית ותחבורתית. בקיצור. עוד מומעד גרוע.


חיפה

העיר השלישית בגודלה שלנו היא עיר די מוכה. היא מתפרשת על שטח גדול ומאתגר ואין לה את היקף התעסוקה הנדרש כדי לספק לה כסף שיאפשר שירותים ואסתטיקה ראויים, והיא גם לא מקבלת אתננים פוליטיים מהממשלה בהיקפים שמחזיקים את ירושלים מעל המים. אבל יש בה תח"צ בשבת, יש בה ובמטרופולין שלה מערך של 5 קווי מטרונית, יש בה רכבל ציבורי, שתי אוניברסיטאות גדולות, הרבה תושבים שאוהבים אותה וים, שהדרך אליו נחסמת בשלל מפגעים עירוניים, אבל גם בשתי מסילות. ומשום מה רק הן על ראש שמחתה.

חמישה מועמדים כרגע לעיר, עינת קליש-רותם המכהנת, דוד עציוני הותיק בעירייה, יניב בן שושן מועמד הליכוד, יעקב בורובוסקי הותיק במועצה ויונה יהב שכיהן בעבר ורוצה לשוב לכסא. בנושא הרכבת הם חלוקים רק למראית עין. יונה יהב יצא בהצהרות נגד חישמול עד שתתקבל הבטחה לתוואי תת קרקעי, ומרגע שהתקבלה הבטחה "אישר" למדינה לחשמל באופו זמני גם את הקטע העילי בתוך חיפה, ועינת קליש רותם אומרת שהוא עשה טעות ואם זה היה תלוי בה היא היתה מחכה עם ה"שחרור של בן הערובה" עד שהיתה תוכנית חתומה (כנראה תהיה ממש בקרוב, לתת"ל 65ב' כבר יש חלופה נבחרת). וכולם מצהירים שימשיכו לנסות לעכב את החישמול "המכוער הזה" (אם רק מישהו היה מתחייב להוריד את מחלף אלנבי "המכוער הזה", לעשות יותר צמתים באוטסטראדת ההגנה "המכוערת הזאת" שמבדילה בין העיר לפארק הצופה לים, ולהסיר עוד שלל מפגעים אחרים אולי הייתי מאמין להם). 

המצע של דוד עציוני ברור ונהיר ותוכלו לקרוא אותו כאן

  • הוא רוצה עוד מטרוניות, גם ברכס הכרמל (עינת קליש רותם קידמה עוד חיבורים בין שכונות הכרמל למטה כתנאי לנת"צ ברכס הכרמל, אבל להגנתה אני חייב להגיד שיש אנשי מקצוע שמסכימים עימה עקב החתך הצר של ציר רכס הכרמל). למעשה מאחר והוא גם מציע במצע שלו את המשך תוכנית קליש לצירים מחברים נוספים הוא זהה לה בעמדתו בנושא זה.
  • הוא רוצה רשת עירונית של מיניבוסים חשמליים בתוך השכונות. כל עוד זה מוגבל לשדרוג מערך השכונתיות אני בעד אבל מיניבוסים לא מתאימים לשירות שהוא מעבר לכך עקב תפוסתם הנמוכה.
  • מפה זה מידרדר, הוא רוצה הנחה לתושבי חיפה על נסיעה במנהרות הכרמל, הוא מבטיח לייצר רשת קווים עירונית בנוסף על התח"צ שהמדינה מממנת כי אף אחד לא סיפר לו שתח"צ זה יקר.
  • כמובן שגם הוא רוצה את שיקוע הרכבת ומוסיף על זה את שיקוע כביש 4. (כנראה בין מת"ם לחוף השקט) אף מילה על שדרות ההגנה, הורדת חניות, אכיפת חניות על מדרכות, שבילי אופניים או כל דבר אחר.

גם ליעקב בורובסקי מצע ברור ומושקע שתוכלו לקרוא כאן, אבל בגדול הוא לא מחדש. גם הוא מאיים להפעיל שרירים מול הממשלה כדי לקדם שיקוע מסילות, כי אין כמו לעשות כותרות מול משהו שמתקדם יפה בכיוון שאתה רוצה גם בלעדיך, גם הוא רוצה להמשיך את התוכנית לחיבור השכונות מההר למטה, הוא גם רוצה לסבסד (סליחה, שהמדינה תסבסד) את מחיר התח"צ בשעות שיא כי הוא לא שמע שהתח"צ בישראל זולה ושהמחיר זה לא העיקר,  אבל גם זה יקרה בלעדיו בקרוב ברפורמת התעריפים הבאה, גם הוא רוצה לחזק את המטרונית לרבות ברכס הכרמל וגם הוא רוצה לדרוש מהממשלה נסיעה חינם ברכב פרטי במנהרות הכרמל, בנוסף הוא רוצה להקצות עוד שטחים לתחנות מוניות, והוא מזכיר גם שבילי אופניים "במקומות המתאימים לכך" כי הוא לא שמע על אופניים חשמליות אבל מבחינתי גם זה הישג.

כאן זה נהיה מעניין. הוא רוצה קו רק"ל מקרית חיים בצפון העיר ועד לאצטדיון בדרומה, ורוצה לבחון את הארכת קו הרק"ל נצרת-חיפה שמסתיים במרכזית המפרץ לפחות עד קרית הממשלה ואולי אף מעבר לכך. את זה לא ראיתי אצל אף אחד אחר במצע (אם כי שמעתי את הרעיון בעבר).

ליניב בן שושן אין מצע, אם כי בקמפיין ההשקה נאמר שהם עובדים עליו. נחכה.

יונה יהב כנראה למד מטעויות העבר ולא פרסם מצע כמו שעשה לפני 5 שנים. אבל הרשו לי להניח שבעצם אין במצע שלו שום דבר שעינת קליש רותם לא כבר מקדמת. כולם מאד דומים שם בחיפה.

לרוע המזל עינת קליש רותם גם לא מציגה מצע, אך בניגוד לחולדאי נראה שהיא קידמה המון מאחורי הקלעים ושום דבר בולט לתושבים וזה בעוכריה. היא כן פרסמה חוברת יפה ומושקעת על כל מה שהיא עשתה, אבל ממש קשה למצוא אותה. (תודה לעומר רז ששלח לי קישור בטוויטר)  תוכלו לשמוע אותה בפודאסט האורבניסטים להרחבה. אבל רק אציין שמדהים שהמתמודדים שכן פרסמו מצע בעצם עשו העתק הדבק מהדברים שהיא מקדמת בתחום התחבורה (שזה בעיקר לדרוש מהממשלה פרויקטים גדולים שהעירייה לא צריכה לממן).

בחוברת המושקעת שבדיוק מדגימה כיצד עינת קליש-רותם לא מבינה שלפעמים הציבור צריך לדבר בסיסמאות ולא לתת לו מידע ברמת פירוט של מוסף הארץ לסופ"ש שאף אחד לא יקרא, אפשר למצוא בתחום התחבורה את הדברים האלה:

  • מיזם 20 דקות זוז, שנועד לנצל את החניות ברחוב בצורה נכונה יותר מבחינת תרומתם לבעלי העסקים הסמוכים לחניה.
  • תוכנית אב לחניה הכוללת איתור מגרשים לחניונים, הרחבת חניונים קיימים באמצעות מכפילי חניה מכוערים, הקמת 3 חניונים ועד חמישה מתוכננים, הגדרת תווי חניה ולא פחות מהכפלת מספר החניות.
  • תוכנית אב לדרגנועים שאושרה עם 4 דרגנועים שמוכנים למימוש כבר בעת הקרובה, 
  • תוכנית אב לאופניים שאושרה ובהליכי מימוש, שכן מדברת על כל העיר, אם כי מתחילה כמובן מהמקומות הקלים לאורך חוף הים.
  • תוכנית אב לתחבורה ציבורית שהעבודה עליה החלה, משום מה באחריות רשות החניה שהוקמה תחת יפה נוף (?)
  • 100 סככות חדשות (יחסית לעיר כמו חיפה זה לא המון)
  • שדרוגים לנוחות ובטיחות (רמזורים, כיכרות ופסי האטה, (חשוב מאד אבל גם מאד בייסיק).
  • מסופי אוטובוסים נוספים בתכנון.
  • מדיניות חניה ואכיפה לפינוי מדרכות עובר הולכי רגל - דגש גם על הסברה לציבור והסבר שמדובר בתהליך ארוך טווח ולכן בעצם לא רואים כרגע שום תוצאות בשטח, נחכה ונראה אם יהיה לזה המשכיות כלשהי.
  • חניה חינם לגמלאים

בקיצור, בחיפה אין טוב מוחלט או רע מוחלט, אבל גם אין הרבה חשיבה מקורית והתמודדות אמיתית עם בעיות היומיום של הלא נהגים בעיר. רק כמה סיסמאות. תבחרו במי שאתם רוצים על סמך נושא אחר, בתחבורה כולם אותו דבר.

עיר בונוס - רעננה


העיר שאני גר בה ב-13 השנה האחרונות עלתה לכותרות בזמן האחרון בשני נושאים עיקריים, האחד התנגדותה לנת"צ באחוזה, והשניה התנגדותה לתוואי המטרו המוצע שכולל 4 תחנות בעיר - תחנה צמודה לרכבת רעננה מערב (שלידה ייבנה מתחם ענק של מגורים ותעסוקה בשם רעננה מערב), תחנה באמצע אחוזה, תחנה בעקיבא במזרח העיר ותחנה באזור התעסוקה. ההתנגדות נבעה מכך שבשל אילוצים תכנוניים אין אפשרות לעשות גם את התחנה הצמודה לרכבת מערב וגם תחנה הסמוכה לבית לוינשטיין (המוקף בבתים פרטיים ופארק ולכן לא ישרת הרבה אנשים). ועוד מכיוון שהחיבור בין בתי תחנת רעננה מערב לתחנת אחוזה עובר באלכסון מתחת לשכונה של אנשים שפוחדים שזה יוריד להם את ערך הקרקע מחד, אבל לא יספק להם תחנה שתעלה את ערך הקרקע מאידך ולכן מתנגדים קולניים לתוואי. (אין לזלזל בחשש,  אך בעידן המנהרות העמוקות היתה אפשרות להרגיע אותם עם הסברה ראויה).

בינתיים הדיון בתוכניות האלה נדחה והתקדמו עם חלקים אחרים פחות בעייתיים, (כי יש בעיות גם בכפר סבא והוד"ש). זה די אומר שגם אם התוכנית תעבור מתישהו, כלשונה או עם שינויים, ערי השרון יהיו האחרונות שבהם ייפתח מטרו.

ארבעה מועמדים ברעננה, ראש העיריה המכהן חיים ברוידא, סגנו לשעבר ניר קריסטל שהיה סגן ראש העיר בעבר, חבר המועצה עו"ד אבי יוסף וחברת המועצה ענבר הוכברג שגם היא היתה סגנית בעבר.

חיים ברוידא לא ממש מציג מצע מודפס, אבל עמדתו בנושא המטרו והנת"צ ידועה והיא ש"הוא עם התושבים והסוחרים" כלומר נגד שניהם במתכונתם הנוכחית לפחות. באתר שלו שבו הוא מציין את הצלחותיו בעיר ואין שום דבר שקשור לתחבורה למעט "הוספנו 1,000 חניות ברחבי העיר", ו"סללנו את הכביש העוקף בצפון העיר" (שמשרד השיכון סלל עבורו ועכשיו אפשר לעשות גם שם תאונות במהירות גבוהה בכיף).  הוא גם מתגאה בסלילת 12 ק"מ של שבילי אופניים, רובם בשכונות החדשות שמשרד השיכון בנה עבורו ומיעוט מגוחך במרחב הותיק (בקרן היסוד) הוא גם הצליח לבטל את שביל האופניים הלא מוצלח שהיה באחוזה אבל לא טרח לייצר שם משהו טוב יותר במקומו. 

גם לניר קריסטל אין הפניה למצע מפורט באתרו, אבל מבחינת תחבורה הוא די תואם ברוידא. עמדתו לגבי המטרו והנת"צ לא מפורטת שם אבל ידוע שגם הוא בגדול נגד שניהם, לפחות במתכונת הנוכחית. חוץ מזה הוא מתחייב להוסיף עוד מאות חניות ב"חשיבה יצירתית" שאני מקווה שזה לא אומר גלגלי חניה מכוערים ולא יצירתיים בעליל, הוא מתחייב להביא למהפכה בתחבורה הציבורית, אבל בלי שום פירוט. להביא לשיפור התנועה והפקקים (אכן תוספת חניות בהחלט מגדילה את הפקקים).

המועמד המפתיע הוא אבי יוסף, אבל כאן אני חייב גילוי נאות. התושב שעזר לאבי יוסף לנסח את מצע התחבורה שלו התייעץ איתי באופן לא פורמלי. הוא הגיע אליי מאד מגובש ואני לא יודע אם השיחות הקצרות שלנו תרמו לניסוח המצע או לא אבל זה המצע התחבורתי הטוב ביותר שראיתי. הוא בעיקר מעיד שהשיח לא חייב להיות פשטני אם רק רוצים בכך.

אוטובוסים

  • נתקין מפות קווים עירוניים ושלטי התמצאות בתחנות בסטנדרט מתקדם ובינ"ל.
  • נדאג לפתרונות הצללה בכל תחנה לצד ספסלי ישיבה ראויים.
  • נייצר נת"צ טקטי בצומת אחוזה/ירושלים בנתיב הימני בשעות העומס.
  • נפעל לקדם את קווי הנסיעה על מנת לאפשר כיסוי נרחב לכל שכונה.
  • באמצעות שיח עם משרד התחבורה נטייב את תדירות ומסלול הקווים.
  • באמצעות גורם אחראי בעירייה, נפקח על הביצועים והשירות של חברת מטרופולין או כל ספק תחב"צ אחר ונוודא שירות יעיל ומיטבי לתושבים
  • נצטרף למיזם "נעים בסופ"ש" תוך הידברות והסכמה על התוואי

שבילי אופניים

  • נסלול שביל אופניים רציף באחוזה וברחבי העיר, לרבות באמצעות שבילי אופניים טקטיים.
  • נתקין מתקני חנייה לאופניים בסמוך ליעדים מרכזיים בעיר.
  • נבצע את שבילי האופניים בירוק כדי להבטיח נראות ובטיחות לרוכבים.
  • נציב מתקני אופניים חכמים למניעת גניבות בסמוך למוסדות חינוך
  • נקדם שבילי אופניים רציפים גם מחוץ לעיר שיאפשרו גישה להרצליה, הוד השרון וכפ"ס

הרכבת

  • נשפר את הגישה הפיזית לתחנה עבור הולכי הרגל והרוכבים
  • נקדם תחבורה ציבורית לתחנה עם נתיבי העדפה בשעות העומס
  • נקדם פתרונות חניה נוספים ליד רכבת מערב

חנייה

  • יעודכן תקן חניה לרכבים למגורים ועסקים בהתאם למיקומם הפיזי בעיר כתקן חניה מקסימלי, עם שיקול דעת של יזמים להוריד את מספרי חניות
  • יעודכן תקן חניה מקסימלי בצורה מדורגת בסביבות צירים מרכזים ושרות תחבורה ציבורית

הליכתיות

  • העירייה תקדם רוחב מדרכות תקני בכל העיר
  • תגבור אכיפה של חניה על המדרכות.
  • העירייה תקדם שתילה של עצים בכל גומה ריקה במדרכות
  • העירייה תאמץ נוהל מחמיר מול חברת החשמל בקשר לגיזום יתר של עצים לקראת עונת הגשמים
  • נקדם מעבר חצייה בין רחוב הפעמונים לגדה המערבית של רח' ירושלים לשם חיבור לתחנת הרכבת
  • העירייה תקדם רח' וויצמן כרחוב עירוני ממותנת תנועה ודרך שמעון פרס ככביש עירוני

מיתון תנועה

  • מהירות נסיעה בקרבה לכל בתי ספר בעיר יעדכנו ל-30 קמ״ש עם שילוט ברור, אכיפה וקמפיין פרסומי
  • נפעל ליישם שיטות מוכחות למיתון תנועה ולמיגור תופעת הנסיעה במהירות מופרזת
  • נקדם את הפיכתו של רח' וויצמן כרחוב עירוני ממותן תנועה והסטת יותר תנועה לדרך שמעון פרס ככביש עוקף.
  • ניזום בדיקה של מעברי חצייה מוגבהים בקרבה של בתי ספר ואשכולות גנים
  • תעודכן הפריסה של עמודונים ליד בתי ספר ואשכול גנים בעיר

פרוייקט המטרו

  • נשתף פעולה עם משרד התחבורה ורשויות התכנון כדי לקדם את פרוייקט המטרו ברעננה ונתמוך בתוואי שתוכנן ונקבע ע"י רשויות התכנון

נקיים שיח ודיאלוג עם משרד התחבורה ורשויות התכנון לקידום הפרוייקט בתוואי שיקבע תוך פיקוח ושמירה על האינטרס העירוני ועל  האינטרס של התושבים שהתוואי עובר בסביבת המגורים שלהם.

המצטרפת האחרונה למירוץ היא ענבר הוכברג שיתה סגנית ראש העיר וחברת מועצה. לא מצאתי מצע כתוב שלה, אבל כן סרטון וידאו קצר בן דקה עם החזון שלה לתחבורה.


בקצרה: היא בעד הנת"צ והמטרו, אבל בלי פירוט על הדילמות שהם מביאים אותם. היא בעד עוד שבילי אופניים גם בשכונות, היא רוצה להצטרף לנעים בסופ"ש ולהילחם על שיפור התחבורה הציבורית. וזהו.

אז יש לנו בתחום התחבורה שני מועמדים גרועים, אחת טובה (אם כי ברמת הכותרות בלבד) ואחד מצויין. נראה לי שאני יודע למי אני אצביע.

בחירות נעימות.





4 תגובות:

  1. אנונימיספטמבר 27, 2023

    ברנד אומנם הביאה את ספר ההפעלה שלה לעיר שחלקו ברמת חזון וחלקו צעדים, אבל בקמפיין ברשתות החברתיות קידמה בעיקר שאטל ימי מצפון העיר ליפו (צריך\אפשרי זה לא משנה, הבעיות על היבשה עדיין שם) ומנהרת רכבים מתחת לטיילת "להחזרת השטח לאנשים"...

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה, זה בהחלט שני נושאים בעייתיים שאני מקווה שלא יקודמו.

      מחק
  2. אני מחכה לפוסט שלך על חוויות ופרשנות על הקו האדום בגוש דן

    השבמחק