דפים

יום חמישי, 13 במרץ 2025

עלות תפעולית לנוסע - הגשר בין תכנון לכלכלה



לעיתים קרובות אני שומע את האמירה "תחבורה ציבורית היא לא כלכלית" ומשתמע ממנה שלסוגיות הכלכליות של "כמה זה עולה לנו" מול "כמה ערך זה מביא לנו" אין שום מקום בשיח תכנוני שמתמקד בשיפור רמת השירות.

הבעיה עם האמירה הזו שהיא לא נכונה, תחבורה ציבורית, כמו כמעט כל דבר על פני הפלנטה, קשורה קשר הדוק לכלכלה. הטיעון הנכון הוא ש"תחבורה ציבורית היא לא רווחית ולא צריכה להיות רווחית", וזה נכון. כדי שהתחבורה הציבורית תוכל לספק את שלל תפקידיה, שעוזרים להניע את גלגלי הכלכלה בכללותה, יש הגיון בסיבסוד שלה מכספי המיסים של כולנו. אבל הדיון בהיקף הסיבסוד ובמטרות שאליהן הוא הולך הוא בהחלט גם כלכלי. אגב, ייתכן וקו כלשהו יהיה רווחי, אבל המערכת בכללותה מסובסדת בכבדות וזו דרכו של עולם.

בשנים האחרונות חווינו מספר אירועים שהעלו את הנושא הזה לתודעה:

1. הכל נהיה יקר יותר, לרבות שכר הנהגים - כלומר אנחנו צריכים לשלם יותר אפילו אם לא נוסיף ק"מ שירות אחד.

2. הקורונה והמלחמה שנכנסו לחיינו עצרו את הגידול במספר הנוסעים שנבע במידה רבה מהוספת השירות המקבילה לו. מספר הנוסעים היום דומה מאד לזה שהיה ב-2019. איבדנו חמש שנים של גידול. 

3. תופעת אי התיקוף שהתרחבה עקב עליה מכל הדלתות ושימוש באפליקציות. ההערכות מפחידות ומדברות על 20% של נוסעים לא משלמים, אלה נוסעים שלא תורמים לצד הכלכלי של המשוואה. (חצי הכוס המלאה היא שאולי בעצם גדלנו ב-20% במספר הנוסעים אבל אנחנו לא רואים את זה).

4. תוספות השירות דווקא הואצו בתקופה הזו עקב הבשלת תהליכים מכרזיים (בירושלים לדוגמה) והבשלת פרויקטי ארגון מחדש שנבעו מהתכנון המואץ שהובילה נתיבי איילון בכל הארץ ותקציבים רבים שהופנו לנושא שיפור השירות.

5. הוזלת התעריפים והמעבר המבורך למנויי חופשי חודשי שתפסו תאוצה כבר ב-2015-2016, ולאחריו חוזקו ברפורמות "דרך שווה" ו"צדק תחבורתי" מקטינים כמובן את הפדיון מנוסעים. אני יכול להעיד על עצמי שכשרק עברתי לרעננה שילמתי 400 ש"ח לחודש על הגעה לתל אביב מדי יום וכיום אני משלם רק 236 ש"ח לחודש.

כך קיבלנו למעשה שני גרפים שמתנתקים זה מזה, מספר הנוסעים (המתקפים) דרך במקום והכסף המושקע בתחבורה ציבורית עלה לשמיים. 

מקור: כתבה בYNET של דן רבן - כאן


עוד הרחבה תוכלו לראות כאן בסרטון של רכזת התחבורה במשרד האוצר, גב' ספיר איפרגן, שהציגה בכנס יום תחבורה ציבורית ב-2023.



בעוד מניתי 5 סיבות שונות להתנתקות של הגידול בסובסידיה מהגידול בכמות הנוסעים, בפוסט הזה אתמקד רק בסיבה הרביעית, תכנון הקווים ותוספות השירות. וספציפית - איך מזהים מתוך כלל השירות הלא כלכלי שלנו את השירות הלא כלכלי בעליל ומטפלים בו.


איך בודקים שירות "לא כלכלי" בעיניים כלכליות?

להלן  הכוכב של הפוסט שמאפשר לנו למדוד את הקווים אחד מול השני - "מדד עלות לנוסע".

תוכלו למצוא אותו באתר מר קו, תחת לשונית ניתוח עומק לכל כיוון. להלן דוגמה אקראית למיקום הנתון במר-קו.

תוכלו גם להוריד את טבלת כל הקווים כאן

מה הוא אומר?

אני אנסה להסביר את זה דרך משל של הסעות פרטיות

חשקה נפשכם לנסוע מתל אביב לטקס סיום קורס קצינים של הבן בבה"ד 1. לשם הפשטות נניח שזה רק בכיוון אחד כי אתם נשארים ללון בשטח לתצפית כוכבים אחר כך.

אתם פונים לחברת היסעים שתתן לכם הצעת מחיר לאוטובוס גדול. חברת ההיסעים יודעת מה המרחק, ויודעת גם את זמן הנסיעה הממוצע לשם ויכולה לחשב עלויות שכר, דלק, בלאי ורווח. היא נותנת לכם הצעת מחיר של 1000 ש"ח (כי אני אוהב סכום עגול בדוגמאות)

אם תסעו לבד עם הנהג תשלמו 1,000 ש"ח. אם תסעו עשרה אנשים תשלמו 100 ש"ח כל אחד, ואם תסעו 50 אנשים תשלמו 20 ש"ח כל אחד.  

זה בדיוק ההגיון של מדד העלות לנוסע. כמה היית משלם בעולם ללא סובסידיה אם היינו משקללים שלושה גורמים:

א. זמן הנסיעה השבועי הכולל של הקו (שמשקלל את אורך הנסיעה עם מהירות הנסיעה ועם מספר הנסיעות בקו)

ב. העלות לשעת הפעלה של אוטובוס (בגדול בממוצע ענפי כיום בערך 360 ש"ח)

ג. כמה נוסעים יש על האוטובוס.

חשוב לציין שמדובר במדד מוכר בעולם ולא מדד "ישראלי מומצא".


אז מה עושים איתו?

א. נפטרים מהנוהג המגונה לדבר בצורה דיכוטומית. גם משרד האוצר מבין ומכיר בצורך לתת גם שירות לא יעיל כדי לספק מעטפת שירות מלאה. בין אם זה שירות לקיבוצים ומושבים או לשכונות בלון צמודות קרקע, שירות בשעות השפל או נגד הכיוון בשיא, שירות במיניבוסים היכן שאוטובוסים לא עוברים וכיוצא בזה. השאלה העומדת לפיתחנו היא לפיכך המינון הנכון של השירות הלא יעיל מול השירות היעיל. אין כאן זבנג וגמרנו אלא עבודת תכנון מדוקדקת המאתרת את המקומות הלא יעילים ביותר ומציעה שיפורים שונים בהם. זה גם לא אומר שכל קו לא יעיל צריך להתבטל. יש הרבה דרגות טיפול באמצע.

ב. לא נכון להסתכל על כל הקווים כ"קבוצה אחת". אין כל הגיון בהשוואת קו פנימי בתל אביב לקו בינעירוני בין קרית שמונה לתל אביב. אלה פשוט חיות שונות ולשתיהן יש מקום ברשת.

אז אנחנו מתחילים לחלק. בהתחלה ל-8 קבוצות מובחנות שעדיין כוללות את כל הארץ. הנה הנתונים של רבעון רביעי 2024. את הקבוצות העיקריות האלה אני המצאתי (חלקן כי הן כבר מסווגות כך ברישוי המשרד וקל לייחד אותן).


אם היה מחיר אחיד לכל נסיעה ללא קשר לאופיה - פנימי גבעתיים או חיפה-אילת - המחיר שכל נוסע היה משלם היה 13 ש"ח.

הקווים היעילים ביותר שלנו הם הקווים העירוניים בתדירות גבוהה, אלה שפועלים 3 פעמים בשעה ומעלה (ותואמים את ההנחיות לרמת שירות נאותה בקו עירוני (כזה שפשוט יורדים לתחנה וממתינים לו בלי לבדוק לו"ז). מטבע הדברים רובם נמצאים בירושלים, גוש דן, חיפה ובערים חרדיות וחלק גדול מהם מופעל במפרקיות ונהנה גם מתחלופה גבוהה של נוסעים לאורך הנסיעה. בקווים אלה כל נוסע אמור לשלם בערך 9 ש"ח לנסיעה. (ואנחנו משלמים פחות). זו גם קבוצת הקווים שאחראית להכי הרבה נוסעים ולכן היא הכי מעניינת. ברשותכם אדבר רק עליה כי הפוסט מתארך.

אני יודע שאתם אוהבים ליגות - קבלו את עשרת הגדולים מהקבוצה הזו




קו 16 בבית שמש מחזיק בשיא של מספר הנוסעים ביחס לאורך המסלול ומספר השעות המושקעות בו ולכן כל נוסע בו היה אמור לשלם רק 2.7 ש"ח. 
קו 27 הירושלמי כנראה יפנה את מקומו בבדיקה הבאה עקב הארכת הרק"ל הירושלמית ל-11 ברשימה - קו 4 מאלעד.

רשימת 100 הגדולים נמשכת עם קווים רבים מערים אלה כשמדי פעם משתרבבים לרשימה קווים יעילים מנתניה, אשדוד, באר שבע, קווי המטרונית בחיפה ותל אביב.

עכשיו יש לנו ממוצע שאפשר לבחון לאורו - 9 ש"ח. אם קו מקבל ציון יותר טוב מזה (נמוך מזה) הרי הוא יעיל במונחים כלכליים (זה לא אומר שאין מה לייעל אותו בהסתכלויות אחרות). מאחר ו-9 מייצג ממוצע, הרי גם קווים עם ציונים פחות טובים הם עדיין בגדר ה"בסדר". אותנו מעניינים הקווים בקבוצה שגוררים את הממוצע כלפי מעלה (=רע). כלומר אלה שעלותם גבוהה יותר מפי 2 מהממוצע של הקבוצה. משהו איתם מאד לא בסדר וכדאי שנסתכל עליהם.

במילים אחרות יצרנו לקבוצה הזו בנצ'מארק שעומד על 18 ש"ח. אלה הקווים שכואבים לכלכלנים העוסקים בתח"צ בעין.

מתוך 466 קווים בקבוצה הזו 67 נופלים מתחת לבנצ'מארק. מה עושים איתם?

ראשית לא נוקטים פתרונות שטחיים כמו"להרוג את כולם". כל קו נולד עם סיבה. לעיתים הסיבה היתה לא נכונה (פוליטית) או שהסיבה היתה נכונה אבל היא כבר לא קיימת יותר (לדוגמה אם העבירו את השוק אל מחוץ לעיר), או שהקו נכון אבל נתנו לו יותר מדי נסיעות בשביל רמת שירות טובה (שזה בסדר עד גבול מסוים, אבל חצו אותו ולכן רק צריך לדלל קצת), או שיש לו זנב ארוך ומיותר שצריך לבדוק אם אפשר לקצר, או שיש שירות מקביל וצריך לסדר את הרשת כדי להקטין את החפיפה בין הקווים או אלף סיבות. העניין הוא שצריך להסתכל על כל קו ולבחון אותו ביחס לרשת שלו.

אפשר כמובן לפצל עוד את הקבוצה הענקית הזו. הרי לא הוגן להסתכל על מפרקיות ומיניבוסים באותה קבוצה. אם אנחנו בוחנים קו מיניבוס עירוני בתדירות גבוהה. אז אולי נשווה אותו לקבוצה של מיניבוסים בלבד, נגלה שהממוצע של הקבוצה הוא בערך 21 ונפעיל את אותו הגיון. עד 42 זה סביר, מעל זה אפילו ההפעלה שלו במיניבוס לא מצדיקה את השירות הרב וצריך לראות איך לייעל. מנגד נזכור שאסור לפצל לקבוצות קטנות מדי. אנחנו חייבים רפרנס גדול יחסית כדי להגיע למסקנה אם הקו שלנו סביר או לא.

בקווים שנופלים לקטגוריית ה"בסדר" (9-18 ש"ח לנוסע בקווים עירוניים בתדירות גבוהה) נצטרך לשקול תוספות שירות יותר בזהירות, כי אנחנו לא רוצים לדרדר אותם לרמת האיכס. הבעיה היא שגם בקווים "בסדר" ייתכנו עומסים בשעות מסוימות. במקרה כזה נבדוק קודם אפשרות  ל"משחק" עם הלו"ז לפני שנרוץ להוסיף ק"מ או שנחפש דרכי ייעול אחרות במקביל להוספת השירות (קיצור הקו לדוגמה).

המטרה בסופו של דבר היא לתכנן לרמת שירות גבוהה, אבל לבדוק את עצמנו כל הזמן ולכייל את הרשת שנתנו כדי להיות אחראים בהקצאת כספי המדינה הרבים. התייעלות שכזו נעשתה גם לפני הטמעת המדד הזה אבל בצורה לא מתודית, המתודה עוזרת לנו להאיץ מהלכים כאלה.


ומה לגבי 608 מתחילת הפוסט?

הוא נמצא בקבוצת הבינעירוניים הקצרים (עד 45 ק"מ) שמהווים את הרובד העיקרי של הנוסעים בבינעירוני, בין אם זה קווים מהטבעת השניה או השלישית של המטרופולין לתוכו, או בין ערים סמוכות יחסית מחוץ למטרופולינים. בממוצע העלות לנוסע בקבוצה זו היא כ-24 ש"ח ואילו בקו 608 כל נוסע לכאורה אמור לשלם 68 ש"ח. יותר מפי 2. זה מדליק לנו נורה אדומה מאד עליו.

גם ביחס לקבוצת שאר הקווים בין נתניה לתל אביב הוא במקום רע מאד, בקו 605 לדוגמה נוסעים אמורים לשלם פחות מ-19 ש"ח. שאר הקווים בנתניה עומדים על בערך 24. משהו ממש לא עובד עם 608.

מה צריך לעשות איתו? אני לא יודע. ביטול הוא כמובן אופציה אפשרית, גם אם זה אומר שצריך קצת לתגבר קווים אחרים כדי שיוכלו לקלוט את הנוסעים שלו (בשיא יש לו כמה נסיעות עם מספר נוסעים נאה). וכך נקבל רשת בהירה יותר עם פחות קווים. הקו לכאורה נותן שירות ייחודי ממזרח נתניה לאבן גבירול בת"א (במקום לנמיר) ובכיוון השני לכאורה מאזורי המגורים של תל אביב אל אזור התעסוקה הגדול פולג אבל בעוד החשיבה התכנונית האיכותנית ברורה לנו - משהו פשוט לא עובד בקו הזה.

דילול מסיבי הוא גם אופציה, אבל ככלל אנחנו לא אוהבים קווים בתדירות נמוכה כי קשה לתאם אליהם. לפעמים זה נכון ולפעמים לא. במקרה הספציפי הזה עם שלל האלטרנטיבות האחרות לתל אביב מרגיש לי שלא. נזכור בראש שדילול הוא לא "תוכנית כבקשתך". יש למפעיל אילוצים משלו והוא יתעקש להשאיר נסיעות נגד כיוון השיא ובבטן הרכה בשפל כדי לא להיפגע כלכלית מהדילול. נדרש כאן משא ומתן קשוח ופשרות שיאירו את הקו עם נסיעות לא נכונות בלו"ז ויעילות נמוכה וזה לא בהכרח שווה את זה.

גם קיצור הקו עומד על הפרק כי אם נבחן היכן עולים נוסעים על הקו נגלה שכל החצי הראשון שלו בתוך תל אביב (עד אבן גבירול) ממש ריק. אבל כאן אנחנו נתקלים בבעיה של היעדר תחנות קצה. כלומר אפשרי אבל מורכב. (אולי דווקא בנתניה אפשר לקצר? נראה שכמעט ואין עולים לפחות עד קרית רבין). וזה יעזור, אבל אולי לא מספיק.

מה שחשוב זה שצוות התכנון יבחן את הקו הזה בראיה רשתית, וימליץ מה לעשות איתו כשהוא שוקל את מכלול השיקולים המורכבים. המדד מאפשר לנו לזהות את האורות האדומים האלה בקלות. הטיפול כמובן מורכב יותר אבל הוא קורה ולאט לאט משפר את רשת האוטובוסים שלנו. שיהיה לנו בהצלחה.




15 תגובות:

  1. אנונימימרץ 13, 2025

    אולי פספסתי, אבל האם הבאת את הטבלה המלאה בצירוף החישוב שלך? מעניין לראות את כל 67 הקווים הלא יעילים, את כל היעילים ביותר, וכו'.

    השבמחק
    תשובות
    1. לא צירפתי. אבל שמתי לינק לקובץ הנסועה בדאטא גוב. ) בתחילת הפוסט מתחת לתמונה ממר-קו(

      מחק
  2. אנונימימרץ 14, 2025

    אז למה בעצם לא לבטל את 608? גם יקר לנוסע, גם יש לו יחסית הרבה נסיעות, גם יוצר פקקים בבגין, וגם התחליף שלו לא כזה גרוע.

    השבמחק
    תשובות
    1. אכן ביטול זו אופציה סבירה במקרה הזה. כל מה שאמרתי בפוסט זה שהיא אופציה אוטומטית בכל קו לא יעיל.

      מחק
    2. אנונימימרץ 16, 2025

      בדיוק בתחילת פברואר נוספה תחנה חשובה מאוד בגלילות מערב לקו 608 ונוצר חיבור בין אבן גבירול (במיוחד צפון אבן גבירול) לקמפוס וויקס.
      כמובן שאם היו מאריכים את קו 9 כדי שיגיע יותר קרוב זה היה מאוד מועיל...

      מחק
  3. אנונימימרץ 14, 2025

    קווי לילה עירוניים מגיעים לעלות תפעולית של 75 שח לנוסע וקווים בינעירוניים ל-150 שח לנוסע. אלו קווים שצריך לבטל, ואיפה שיש קישורים עם ביקושים בלילה, פשוט להאריך את הקו הסדיר המקביל. כמו שעשו עם קו 4.

    השבמחק
    תשובות
    1. זה פתרון אפשרי אבל חשוב לזכור שהארכת שירות בלילה תפגע ביעילות הקו הסדיר. לכן היא טובה רק איפה שיש נוסעים בקו לילה. איפה שאין עדיף לבטל בלי להאריך קו סדיר. כאן נכנס הבנצמארק לפעולה. קווי לילה שהעלות לנוסע בהם גבוהה ממאה הם לביטול הלי מענה אחר.

      מחק
  4. אנונימימרץ 14, 2025

    זה האנונימי עם התגובה של קווי הלילה:
    לפי מספר קווים אקראיים שראיתי מצאתי נוסחה מתי קו צריך דילולים, לפי המעגלים של דרך שווה אליהם מגיע הקו:
    * צהוב: מ-20 שקלים לנוסע
    * ירוק: מ-30 שקלים לנוסע
    * תכלת- מ-40 שקלים לנוסע
    * כחול: מ-50 שקלים לנוסע
    * סגול: מ-60 שקלים לנוסע

    השבמחק
    תשובות
    1. וואללה, יכול להיות שעלית על קורולציה שאני לא ראיתי. אבדוק בהזדמנות.

      מחק
  5. החסרים קווים מנמיר לאבן גבירול ? קו 608 נראה לי מאד מייגע ומשיק ל 3 תחנות רכבת בנתניה (נתניה, ספיר, בעת יהושע). כ 15 תחנות בנתניה שממזרח לכביש 2 הן סיבה מספקת להגיע ל 3 תחנות הרכבת ולקחת רכבת לסבידור או לשלום.

    מקדם המחיר הוא רעיון מעניין בעיניי. אני אוהב את החישוב שמראה שקווים פנימיים בערים חרדיות הם הקווים היעילים ביותר מבחינת עלות נוסע. חבל שלא היתה במאמר השוואת מחיר של קווי הדלת לדלת מול הבינעירוני ארוך הממוצע ושילוב עירוני חרדי יעיל.

    לגבי מצב הרשת כיום: קווים שנוסעים כל 20 דקות אינם חזקים, גם אם יש רשת של מספר קווים דומים (29,39,501). לרשת קווים מצומצמת ונהירה לציבור עדיף שיהיו 3 קווים לציר או 6 קווים למקטע המשלב צירים, בתדירויות של 6-8 דקות כפי שיש במקומות כמו לונדון או ברצלונה בערים הגדולות ובתדירויות של 10 דקות לפחות בערים הבינוניות. כשמנסים לתת מאותו זוג תחנות 10 קווים ל 20 יעדים שונים - זה פחות אפקטיבי מרשת שבה אמנם בכל תחנה תמצא רק 2-3 קווים, אך ההחלפה לקווים הבאים להמשך הנסיעה היא עניין של מה בכך. הסיבה היא שזמני ההמתנה מצטמצמים דרמטית.

    השבמחק
    תשובות
    1. לגבי א. אתה צודק. גם אני חושב ש-608 צריך להיות מבוטל.
      לגבי ב. השאלה היא פחות קווי הדלת לדלת מול קווים אחרים (כי המקטע הבינעירוני הארוך בין הערים יותר דומיננטי) אלה עד כמה הם תפורים לצרכים. למדד הזה יש דווקא נטייה לתת "ציון טוב" לקווים מתמחים כמו קווי תלמידים, קווי היסעים למפעלים וכמובן גם קווי סופ"ש של חרדים. כל עוד לוח הזמנים תואם לצורך הספציפי. אבל אם משום מה משהו לא עובד בקו ה"תפור שלנו" אז הוא יהיה הכי לא יעיל בעולם (לדוגמה אם תעשה קו מדלת לדלת אבל בשעות לא נכונות, או בתדירות מוגזמת גם באמצע שבוע מעבר לביקושים). ואז הוא יצוף כאן ומעניין להגיד שאחת הדרכים לשפר אותו לפני ששוקלים ביטול היא לקצר לו את המסלול בתוך הערים.

      לגבי התדירות לעומת כמות הקווים. כמובן שגם כאן אתה צודק, והכיון שבו לאט לאט מתעצבת המערכת הוא סה"כ חיובי בכיוון הזה בשנים האחרונות. אבל די לאט...

      מחק
    2. כמו מקרים אחרים מהסוג - שאלת 608 היא תיכנונית. מי בכלל חשב שנסיעה של 30 ק"מ מצריכה קו נוסף לרזולוציה של קילומטר לציר מקביל ביעד עירוני עתיר תח"צ?

      לגבי קווי החרדים - אין ספק שצריך למשל קו מבית שמש לצפת, אבל מקטע הפיזור העירוני - אם תתמחר אותו בנפרד - וודאי יצא פחות אפקטיבי מהתחבורה העירונית. המחיר של חצי שעת נהיגה, 15 דקות העלאה בלבד ו 15 דקות הורדה בלבד באוטובוס שאינו משרת נוסעים מקומיים וודאי יקר משמעותית מקו 16 היעיל בבית שמש. בנסיעת הלוך חזור שעת נהג שלמה מוקדשת לאיסוף ופיזור עירוני, דבר שכדאי לדעתי לתמחר כדי להראות את ההבדל ביעילות למערכת.

      הבעיה עם מנטאליות ה"דלת לדלת" היא שאי אפשר לחזות את כל המסלולים האפשריים ובוודאי שאי אפשר לתת לכולם שירות. רשת לעומת זאת מאפשרת להתקדם לעבר נקודת המעבר לקו שמגיע ליעד או לקרבתו. היתרון הענק בנסיעה עירונית הוא שאפשר לצאת לדרך בכל זמן שרוצים בשעות פעילות התח"צ במקום לתאם לאוטובוס ספציפי. בבינעירוני צריך לתאם רק לזמני הנסיעה של האמצעי הבינעירוני, לא לעירוני המשלים.

      מחק
    3. כמובן אתה צודק. כל שאוכל להגיד הוא שהתובנה הזו לא נעלמת מעיני המתכננים ומקבלי ההחלטות. מטבע הדברים שינוי הוא קשה ויש הרבה לחצים פוליטיים ולכן גם "טנגו" שבו הולכים לפעמים נגד התובנה הזו, אבל הכיוון הכללי, לפחות מ-2018 הוא זה.

      מחק
  6. אנונימימרץ 16, 2025

    אני דווקא חושב שעדיף לנסות ולנתח קודם את הקווים בטווח של 40-120 ק"מ הלא יעילים, או ליתר דיוק את הקווים הארוכים הלא יעילים שמגיעים לתל אביב או לכל עיר גדולה אחרת.
    1. כי הסבסוד בהם הוא הכי גבוה ביחס לתועלת - ביחס להשקעה הכי קצת משתמשים, הכי קצת הכנסה במיוחד אחרי רפורמת דרך שווה.
    2. כי הם גורמים לגודש בתחנות של תל אביב על חשבון קווים אחרים.
    3. כי כנראה יש חלופה או שהם מיותרים, הם הכי פחות נחשבים לחלק מרשת.

    השבמחק
    תשובות
    1. בהיבט הכלכלי אתה צודק, אלה הנסיעות היקרות ביותר ולכן חוסר היעילות במקומות האלה הוא הכי כואב. בפועל מה שצריך לעשות זה פשוט לעבור על כל הקבוצות. בפוסט נתתי רק דוגמה אחת. גם אציין שיש מטלה כזו למשרד התחבורה והמפעילים וקווים לא יעילים רבים אכן מועמדים לביטול. כנראה זה יקרה במהלך 2025. בפרויקט הזה ניתן באמת דגש רב יותר על שירות בינעירוני לא יעיל

      מחק